5 przepisów na zdrowy żołądek
Zdrowe jelita wpływają zarówno na ciało, jak i na umysł. Jak stworzyć odpowiednie menu, które uszczęśliwi nasz żołądek i sprawi, że będziemy mieć więcej energii? Specjalnie dla was znaleźliśmy pięć świetnych przepisów z książki "Happy Food. Przez żołądek do szczęścia." Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta.
- Ewa Stępień
Zdrowa dieta to nie tylko podstawa naszego wyglądu, ale i samopoczucia. Ostatnie badania wykazują, że jelita przyczyniają się również do polepszenia lub pogorszenia naszego nastroju. Co więcej, to co jemy może "leczyć stany lękowe i depresję, a nawet przeciwdziałać wielu groźnym chorobom oraz opóźniać procesy starzenia". Co w takim razie jeść, żeby czuć się dobrze w swoim ciele? Niklas Ekstedt oraz Henrik Ennartm autorzy książki "Happy Food. Przez żołądek do szczęścia." przekonują, że nie jest to takie trudne, a w ich poradniku znajdziemy sporo ciekawych przepisów. My wybraliśmy pięć, które zainspirują was do stworzenia czegoś pysznego (i przede wszystkim zdrowego!) w kuchni. Skusicie się? Zobacz: 5. przepisów na zdrowy żołądek >>
Zdjęcia: David Loftus,
Współpraca przy sesji: Thomas Eidefros,
Źródło: „Happy Food! – przez żołądek do szczęścia” Niklas Ekstedt, Henrik Ennart
1 z 4
Masło z orzechów nerkowca
Garść orzechów dziennie sprawi, że twój organizm poczuje się lepiej. Wszystkie orzechy są bogate w błonnik i minerały. Orzechy nerkowca zawierają sporo skrobi opornej, która nakarmi twoją zdrową florę jelitową i w ten sposób przyczyni się do wielu pozytywnych skutków, które odczuje twój organizm, jak choćby ustabilizowanie poziomu cukru we krwi.
2 szklanki orzechów nerkowca
3 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
szczypta soli
1. Zalej orzechy wodą i odstaw w zimne miejsce na 4–5 godz.
2. Odlej z orzechów wodę.
3. Orzechy, olej kokosowy i sól zblenduj na gładką masę.
4. Przechowuj w lodówce w słoiku bez dostępu powietrza, dzięki temu masło wytrzyma kilka tygodni.
DOBRA RADA: Masła z orzechów nerkowca używaj jako zamiennika zwykłego masła. Możesz posmarować nim np. pieczywo z siemieniem lnianym. Pasuje wyśmienicie do ciast raw food, a także do tradycyjnie przygotowywanego jedzenia. Używamy go jako wypełnienia batoników raw food. Wypróbuj je z poranną owsianką albo razem z owocami leśnymi dodaj do smoothie, żeby stało się bardziej kremowe i zyskało więcej smaku.
2 z 4
Kukurydziana tortilla z fasolą po meksykańsku i czarnym ryżem
W Ameryce Łacińskiej odwiedziliśmy kilka miejsc, gdzie ludzie żyją najdłużej na świecie i cieszą się najlepszym zdrowiem. Kiedy pytaliśmy ich, co jedzą, wszyscy odpowiadali to samo: fasolę z ryżem i tortille kukurydziane, codziennie od ponad 100 lat. Dołóż do kompletu solidną garść kolorowych warzyw i odrobinę białka. Oto niezrównany przepis, który sprawi, że twoje kubki smakowe i twoja flora jelitowa będą tryskać humorem.
(4 porcje)
1 żółta cebula, obrana
2 ząbki czosnku, obrane
1 czerwona papryczka chili
3 cm korzenia imbiru, obranego
1 łyżka oliwy
1 niepełna szklanka suszonej czarnej fasoli
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 limonka
4–8 placków tortilli kukurydzianej
1 niepełna szklanka czarnego ryżu
1–2 pomidory, pokrojone na plasterki
6–8 gałązek kolendry
1–2 limonki
1. Cebulę, czosnek i chili posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce.
2. Podsmażaj rozdrobnione składniki na oliwie na średnim ogniu przez 2–3 min, mieszając i pilnując, żeby nie zmieniły koloru.
3. Dodaj fasolę i przecier pomidorowy, podsmażaj jeszcze 2 min.
4. Zalej wodą i zagotuj. Gotuj ok. 45–60 min, mieszając. Jeśli woda się wygotuje, dodaj więcej. Fasola powinna być równomiernie ugotowana i miękka.
5. Dopraw do smaku solą i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.
6. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
7. Przetnij limonkę i podsmaż na złocistobrązowy kolor.
8. Podawaj fasolę z podgrzaną tortillą, czarnym ryżem, pomidorami, świeżą kolendrą i smażoną limonką.
3 z 4
Batoniki raw food z kakao, orzechami i daktylami
Czemu nie połączyć zastrzyku energii z dobrym błonnikiem? Daktyle medjool (dość duża odmiana daktyli) uznawane są nie tylko za substancję słodzącą, którą najlepiej przyjmujemy, lecz także dostarczają nam pod dostatkiem skrobi opornej, czyli pożywienia dla naszych wygłodniałych bakterii pomagających nam utrzymać wyrównany poziom cukru we krwi.
(8–12 porcji)
Spód:
ok. 1/3 szklanki migdałów, obranych
ok. 1/3 szklanki orzechów nerkowca
1 niepełna szklanka daktyli medjool, bez pestek
Masa:
ok. 1/3 szklanki masła z orzechów nerkowca
ok. 1/3 szklanki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
1 niepełna szklanka daktyli medjool, bez pestek
Polewa:
4 łyżki oleju kokosowego tłoczonego
na zimno
2 łyżki kakao
Spód:
1. Migdały i orzechy grubo posiekaj.
2. Wymieszaj je z daktylami.
3. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia wyłożonej folią spożywczą.
Spód powinien mieć ok. 1½ cm wysokości.
4. Wstaw formę do lodówki na godzinę.
Masa:
5. Masło z orzechów nerkowca zmiksuj z olejem kokosowym i daktylami na gładką masę.
6. Wyjmij formę z lodówki i rozprowadź masę na schłodzonym spodzie.
7. Wstaw formę do lodówki na co najmniej godzinę.
Polewa:
8. Rozpuść olej kokosowy i rozmieszaj w nim kakao.
9. Polej masę polewą, tak by pokrywała całość.
10. Włóż formę do zamrażarki na godzinę.
11. Wyjmij ciasto z zamrażarki i pokrój na batoniki.
12. Przed podaniem zostaw je na kilka minut w temperaturze pokojowej.
4 z 4
Najgorętszy trend zdrowotny– golden milk
Kurkuma sprawiła, że naukowcy na całym świecie wiwatowali z podniecenia. Jednak żeby organizm wchłonął zawartą w niej substancję, musi ona zostać odpowiednio przyrządzona: podgrzana, rozpuszczona w tłuszczu i doprawiona czarnym pieprzem. Nieprzypadkowo kurkuma od tysięcy lat była podstawą wschodniej sztuki leczniczej i curry.
(4 porcje)
Pasta na golden milk:
1 łyżeczka nasion kardamonu
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki mielonej kurkumy
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki startego korzenia imbiru
150 ml wody
800 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego
(np. migdałowego albo owsianego)
1. Kardamon i czarny pieprz utrzyj w moździerzu.
2. W garnku wymieszaj je z pozostałymi składnikami pasty.
3. Podgrzej ostrożnie pastę i gotuj 1–2 min, mieszając, aż zgęstnieje.
4. Podgrzej mleko i dodaj 1–2 łyżki pasty (lub według uznania).
DOBRA RADA: Jeśli chcesz uzyskać sok z imbiru, nie używając wyciskarki, możesz zetrzeć korzeń na drobnej tarce i odcisnąć płyn.