5 przepisów na kwiaty cukinii
Moda na kwiaty jadalne nie przemija. Latem rządzą przepisy na kwiaty cukinii. Poznajcie 5 najsmaczniejszych, sezonowych dań!
Kwiaty jadalne to kulinarny trend, który od sezonów nie schodzi z talerzy. Uwielbiamy serwować je w różnych wariantach - do sałatek, smoothie bowls czy deserów na zimno. Oszalałyśmy na punkcie lodów z prawdziwymi kwiatami robionych przez lodziarnię w Poznaniu (zobacz zdjęcia >>), których trzeba spróbować tego lata! Ten modny składnik jest łatwo dostępny, gdyż można znaleźć go w ogrodach i na łąkach. Jakie kwiaty są najsmaczniejsze? Bez wątpienia te wyrastające z cukinii. Pospieszcie się, póki lokalny smakołyk gości na wakacajnych straganach. Będziecie zachwycone jego smakiem i możliwościami podania. Doskonale podkreśla wytrawne posiłki, świetnie smakuje w towarzystwie serów. Uwielbiamy kwiaty cukinii zapiekane z kozim serem lub ricottą, we włoskim stylu. Smakują nam również jako dodatek do dietetycznej, cukiniowej zupy krem. Sprawdźcie nasze najlepsze przepisy!
5 sposobów na kwiaty cukinii - PRZEPISY >>
1 z 5
Co zrobić z kwiatów cukinii? Zapiec z serem kozim
Przepis:
125 g kaszy jaglanej
5-6 suszonych pomidorów
2 łyżki świeżych listków bazylii
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 cukinii
150 g sera koziego
1 łyżka masła
sól
pieprz
8 kwiatów cukinii
Dodatkowo:
1 papryka czerwona
2-3 łyżki listków bazylii
Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Cebulę, cukinię oraz suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Delikatnie podsmaż cebulę na oliwie. Gdy się zeszkli, dodaj do niej cukinię, duś warzywa kilka minut. Jaglankę wymieszaj z posiekaną bazylią, posmażoną cebulą, cukinią oraz suszonymi pomidorami. Dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i serek kozi. Dopraw całość dla smaku, następnie nafaszeruj masą kwiaty cukinii. Skrop je oliwą i posyp posiekaną na drobno papryką. Wstaw kwiaty do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 20 minut. Gotowe!
2 z 5
Co zrobić z kwiatów cukinii? Cukiniowy krem
Przepis:
4 małe cukinie z kwiatami
parę kwiatów cukini
1/2 cebuli posiekanej na drobno
2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1/2 selera naciowego
3 łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
1,5 l gorącej wody
starty parmezan
szczypta soli i pieprzu
Cukinie umyj i pokrój w małą kostkę. Z jej kwiatów usuń szypułki i słupki. Lekko opłucz je w zimnej wodzie, następnie osusz ręcznikiem papierowym. W garnku doprowadź wodę do wrzenia. W drugim garnku podduś na oliwie cebulę. Kiedy się zarumieni, dodaj do niej cukinie, kwiaty cukinii, seler i ziemniaki. Posyp całość gałką muszkatołową i zalej gorącą wodą. Doprowadź wywar do wrzenia, gotuj go przez następne 8 minut. Na koniec, kiedy warzywa będa już miękkie, zmiksuj je na zupę krem. Podawaj danie udekorowane kwiatami cukinii oraz octem balsamicznym.
3 z 5
Co zrobić z kwiatów cukinii? Usmażyć
Przepis:
10 kwiatów cukinii
50 g serka twarogowego
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki wody mineralnej
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli i pieprzu
parmezan
olej rzepakowy
Kwiaty cukinii delikatnie umyj. W misce wymieszaj twaróg z sokiem z cytryny, mąką z cieciorki, solą i pieprzem. Wymieszaj farsz i włóż go do każdeho kwiata, delikatnie skręć końcówki płatków. Obtocz kwiaty w niewielkiej ilości mąki z ciecierzycy wysypanej na talerz. Z reszty mąki i wody zrób ciasto. Wymocz w nim dokładnie każdy kwiat i smaż przez kilka sekund w głęboko rozgrzanym oleju. Ułóż gotowe danie na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawaj je posypane parmezanem lub kryształkami soli.
4 z 5
Co zrobić z kwiatów cukinii? Sałatkę
Przepis:
5 kwiatów cukinii
5 pomidorów koktajlowych
1 i 1/2 cukinii
1 szalotka
1/2 czerwonej cebuli
sos sojowy
listki bazylii
Cukinie pokrój na talarki, obtocz je w 3 łyżkach sosu sojowego, następnie upiecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Kwiaty cukinii delikatnie opłucz w wodzie i wstaw je do nagrzanego piekarnika na 10 minut, pod koniec pieczenia się cukinii. Sałatkę serwuj z pokrojonymi na kawałki pomidorami koktajlowymi, cebulą w talarkach oraz świeżą bazylią. Możesz dodatkowo posypać ją wędzoną papryką - podkręci smak!
5 z 5
Co zrobić z kwiatów cukinii? Nafaszerować je ricottą
Przepis:
10 kwiatów cukinii
150 g sera ricotta
szczypta soli
odrobina czarngo pieprzu
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1/2 szklanki liści bazylii
Delikatnie opłucz kwiaty cukinii. Osusz je na ręczniku papierowym. Ser ricotta wymieszaj w misce z solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii. Tym nadzieniem wypełnij wnętrze każdego z kwiatów, delikatnie rozchylając płatki. Następnie ułóż kwiaty na rozgrzanej patelni, dodaj dwie łyżki oliwy. Smaż je przez ok. pół minuty na każdej stronie. Na koniec wyłóż na półmiski i polej miodem. Możesz dodatkowo obsypać je świeżą bazylią oraz rozdrobnioną w palcach ricottą.