Reklama

W tym artykule:

  1. 1. Kopytka z batatów w azjatyckim stylu cięte nożyczkami
  2. 2. Pasta z pieczonej fety z pistacjami i figami
  3. 3. Mizeria po koreańsku
  4. 4. Chłodnik z awokado
  5. 5. Panzanella – toskańska sałatka z pomidorami, brzoskwiniami i grzankami
Reklama

1. Kopytka z batatów w azjatyckim stylu cięte nożyczkami

SKŁADNIKI:

Kopytka:
- 1 duży batat (ok. 350-400 g)
- mąka pszenna (ok. 350 g)
- szczypta soli

Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pasty gochujang
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki cukru kokosowgo
- pół szalotki
- ząbek czosnku
- olej do smażenia (do wyboru)

Do posypania:
- sezam, dymka

Gotuj batata przez ok. godzinę. Dopiero wtedy obierz go i potłucz tak, jak do puree. Dodaj ok. 165 g mąki (czyli połowę przewidzianej w przepisie ilości) oraz sól. Ugnieć ciasto (dokładnie jak na klasyczne kopytka). Stopniowo dodawaj resztę mąki i ugniataj, aż masa będzie miękka, sprężysta i jednolita. Następnie zagotuj wodę w garnku i posól ją. Kuchennymi nożyczkami ucinaj nierówne kluski bezpośrednio do wody. Gotuj przez 2-3 minuty. Po tym czasie wyławiaj kopytka na sitko i odcedź. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim szalotkę i czosnek. Wymieszaj wszystkie składniku sosu i wylej na patelnię. Po chwili dorzuć odcedzone kopytka i wymieszaj tak, by sos apetycznie oblepił je dokładnie z każdej strony. Wyłóż porcję na talerz i posyp ją sezamem oraz posiekaną dymką. Gotowe!

2. Pasta z pieczonej fety z pistacjami i figami

SKŁADNIKI:

- 1 kostka sera feta
- 3 świeże figi ( ewentualnie więcej do dekoracji)
- 1 garść pistacji
- 1 jajko
- 1 garść świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka chilli lub kolorowego pieprzu

Do miski wlej jajko i roztrzep je. Pistacje pokrusz w blenderze lub w moździerzu. Potraktuj je jak panierkę, w której obtoczysz blok fety. Wyłóż wszystko do żaroodpornego naczynia. Polej oliwą, a po bokach ułóż ćwiartki fig. Piecz ser ok. 10-15 min. w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Idealnie upieczona feta ma być crunchy z góry, a w środku miękka. Posyp ją dowolnie: miętą, rozmarynem, a całość tego królewskiego dania oblej płynnym złotem, czyli miodem. Na górze, do dekoracji możesz ją jeszcze przybrać plastrami świeżych fig. Jeśli chcesz, by pasta nabrała bardziej wytrawnego i pikantnego smaku, posyp ją papryczką chilli lub kolorowym pieprzem. Tak przygotowany ser najlepiej smakuje ze świeżą bagietką maczaną w masełku z fig, w którym skąpana jest cała przekąska. Przysmak bogów!.

3. Mizeria po koreańsku

SKŁADNIKI:

- 2-3 zielone ogórki
- cebula dymka
- 2 łyżki prażonego sezamu (czarnego i klasycznego)

Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki papryczki gochugaru
- 2 łyżki oleju sezamowgo
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli

Ogórki posiekaj w cienkie plastry i zanurz wszystko w przygotowanej wcześniej marynacie. Ta sałatka idealnie smakuje w gorące dni, podana schłodzona i orzeźwiająca, zarówno solo, jako przekąska do pracy czy w podróży, ale też jako przystawka lub dodatek do dań z grilla, który dzięki niej nie będzie już nudny i przewidywalny. Mezalians smaków może wzbudzać kontrowersje wśród największych fanów mizerii, ale azjatycki twist przekona do siebie nawet największych obrońców tradycyjnej polskiej kuchni.

4. Chłodnik z awokado

SKŁADNIKI:

- Pół litra maślanki
- 1 dojrzałe awokado
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- płatki chilli
- szczypta kuminu
- sól
- pieprz
- sok z połówki limonki
- koperek
- rzodkiewka
- ogórek
- szczypiorek
- olej dyniowy i czerwony pieprz (do dekoracji)

Przygotowanie tego dania jest dziecinnie proste. Maślankę, awokado, czosnek, oliwę i kumin wyłóż do miski i zblenduj. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin (min. 2-3 h). Schłodzoną zupę wylej do misek. Udekoruj ją posiekanym koperkiem lub/i szczypiorkiem oraz cienkimi plasterkami rzodkiewki i ogórka. Całość hojnie skrop dyniowym olejem (z awokado świetnie komponuje się też olej sezamowy) i posyp czerwonym pieprzem. To danie działa jak poranna matcha - dodaje energii, orzeźwia i jest skarbnicą dobroczynnych składników.

5. Panzanella – toskańska sałatka z pomidorami, brzoskwiniami i grzankami

SKŁADNIKI:

- 3 pomidory malinowe
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 1 duża brzoskwinia
- 1 burrata
- 2 morele
- ok. 40 g sera grana padano
- świeża bazylia (pęczek)
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy (najlepiej francuskiej)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 kromki chleba pszennego na zakwasie
- starta skórka cytryny
- sól, pieprz do smaku

Reklama

Dwa duże pomidory malinowe pokrój na duże nierówne kawałki. Przełóż je na sitko włożone w miskę, lekko posól i odstaw na ok. 30 min. Pomidory puszczą drogocenny sok, który nie może się zmarnować, bo zawiera dużo potasu, karotenu i witaminy C. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć posiekane 3 ząbki czosnku, a następnie dodaj pokrojone w kostkę kromki chleba. Te składniki smaż przez kilka minut, aż wszystkie pokryją się złotą patyną. Odstaw patelnię na bok. Całość posyp drobno startą skórką z cytryny. Wymieszaj. Zawartość patelni przełóż na deskę wyłożoną papierowym ręcznikiem. Pozostałe pokrojone na mniejsze kawałki składniki: pomidory, brzoskwinię i morele przełóż do miski z posolonymi pomidorami. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i skrop octem balsamicznym. Jeszcze tylko musztarda francuska, pieprz, sól oraz garść posiekanej bazylii i ser Grana Padano. Jeszcze tylko grzanki. Całość wymieszaj i układaj na dużym półmisku ozdobioną nonszalancko rwaną burratą, skropioną oliwą i siekaną bazylią. Tak smakuje włoskie la dolce vita!

Reklama
Reklama
Reklama