5 produktów, które są zdrowsze niż myślisz
Nie jecie mango, bo jest słodkie, a ryżu nigdy nie ugotujecie na kolację? Zamiast lodów zamawiacie mrożony jogurt? Błąd. Sprawdźcie, mity na temat tych produktów.
- ELLE
1 z 4
Mango
Wydaje wam się, że mango przez to, że jest słodkie jest niezdrowe? Nic bardziej mylnego, mango jest bogate w witaminy A i C oraz błonnik - wspomaga trawienie i przyczynia się do pięknego, zdrowego wyglądu skóry. Ważne, żebyście nie jedli go bezpośrednio po posiłku, lepiej dodajcie go do śniadania albo traktujcie jak przekąskę.
2 z 4
Biały ryż
Mitów na temat ryżu jest wiele. Jak się okazuje, czasami biały ryż może być nawet lepszy niż brązowy (brązowy ryż zawiera dużo błonnika, który zakłóca wchłanianie witaminy B6 i jest dość ciężkostrawny). Poza tym, bez żadnych wyrzutów sumienia możecie jeść go także na kolację (na 3 h przed pójściem spać). Ryż zapewnia spokojny sen, a zawarty w nim inozytol podkręca metabolizm i pomaga spalać tłuszcz.
3 z 4
Pełnotłusty nabiał
Do kawy dolewacie odtłuszczonego mleka, a rano sięgacie po jogurt w wersji light? To wcale nie jest zdrowsza alternatywa dla pełnotłustego nabiału. Badania naukowe wykazały, że osoby jedzące pełnowartościowy nabiał są o połowę mniej narażone na cukrzycę, a regularne spożywanie chudego mleka wręcz przyczynia się do nadwagi. Nabiał to także świetne źródło witaminy B12, która odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
4 z 4
Lody
Nie mamy na myśli tylko #nanaicecream (czyli lodów wykonanych z mrożonych bananów z odrobiną soli i wody - pisałyśmy o nich tutaj>>>). Jak się okazuje, lody naturalne (oczywiście bez dodatków typu karmel i czy kolorowe posypki) są zazwyczaj dużo zdrowsze niż dietetyczny mrożony jogurt. Nie zawierają wypełniaczy czy emulgatorów, które zazwyczaj dodaje się do mrożonego jogurtu, by uzyskać odpowiednią kremową konsystencję. Wybierajcie tylko sprawdzone rzemieślnicze lodziarnie, a nie słodycze z produkcji masowej. I nie przesadzajcie z ich ilością - jedna albo dwie gałki lodów wystarczą.