5 najmodniejszych różowych drinków
Różowy gin? A może frosé? Sprawdźcie, jak zrobić najmodniejsze drinki tego lata. Obowiązkowo w różowym kolorze!
Cukierkowy róż to od sezonów jeden z najmodniejszych kolorów. Nawet w kulinariach - branża gastronomiczna pokochała drinki w tym odcieniu, jakie królują tego lata w koktajlowym menu. Prawdziwym hitem jest różowy gin, który niebawem zdominuje sklepowe półki. Nie zapominajmy też o pysznym frosé na bazie różowego wina! Do naszych wakacyjnych faworytów należy również drink ze zmiksowanym arbuzem, przyjemnie orzeźwiający w upalne dni. Na które z koktajli z naszej listy skusicie się w kolejny, babski wieczór?
Różowe drinki - najlepsze przepisy >>
1 z 4
Różowe drinki: malinowe martini
Potrzebujemy:
1 shaker
1 schłodzony kieliszek koktajlowy
kilka kostkek lodu
5 listków pachnotki
1 podwójna miarka (70 ml) wódki
sok z 1/2 limonki
5 malin
listki mięty
Wykonanie:
W shakerze wymieszaj alkohol z kostkami lodu, pachnotką i limonką. Przelej drink do kieliszków i udekoruj go malinami oraz listkiem mięty.
2 z 4
Różowe drinki: truskawka w kokosie
Przygotowanie:
1 szklanka truskawek
1/2 banana
2 łyżki gęstej części mleka kokosowego z puszki
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki wody
miarka rumu kokosowego
Wykonanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w shakerze.
3 z 4
Różowe drinki: pink gin
Potrzebujemy:
40 ml ginu
15 ml różowego wermutu
10 ml likieru wiśniowego
3 główki lub płatki ususzonych róż
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze i przelać do kieliszków. Podawać z płatkami róż.
4 z 4
Różowe drinki: lemoniada arbuzowa
Potrzebujemy:
1 kg arbuza
1,5 litra wody mineralnej
3 limonki
1-2 łyżki syropu klonowego
lód
wódka
Arbuza (bez pestek) zmiksuj w pojemniku blendera. Następnie przelej powstały sok przez sitko, by oddzielić go od zmiksowanego miąższu. Do naczynia z płynem wyciśnij sok z limonek. Do składników dolej wodę i dodaj syrop klonowy. Całość dokładnie wymieszaj. Lemoniadę przelej do dzbanka lub szklanej butelki i odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po tym czasie serwuj ją z wódką (w proporcjach wedle uznania) lodem, plastrem limonki.