Reklama

Kawa - najlepsze przepisy

Reklama

"Mała czarna", karmelowe latte a może podwójne espresso? Kochamy kawę w każdej postaci. Szczególnie, gdy można zamienić ją w słodki deser lub posiłek podkręcający metabolizm. Czy wiedziałaś, że kawa z olejem kokosowym może zastąpić śniadanie, a ta serwowana z masłem orzechowym wspomaga organizm w trakcie treningu? Za to jesienią nic tak nie rozgrzewa, jak pumpkin spice latte, za to kawie z czekoladą trudno się oprzeć. A czy wiecie, że 29 września obchodzony jest Międzynarodowym Dniem Kawy - tego dnia świętują wszyscy kawosze! Nie wahaj się eksperymentować w kuchni i odkryj najlepszą energetyczną kompozycję. Te przepisy wniosą świeżość w twój kawowy rytuał.

5 najlepszych przepisów na kawę:

1. Kawa z czekoladą

Kawa i czekolada. Czy istnieje lepsza kombinacja smakowa? To sposób na deserową "małą czarną", która skutecznie dodaje ernergii oraz zaspokaja apetyt na słodycze. Ten zgrany duet można udoskonalić szczyptą cynamonu, mlekiem migdałowym oraz odrobiną likieru amaretto.

Składniki:

1 filiżanka zaparzonej kawy

1/2 szklanki mleka migdałowego

2 rządki tabliczki gorzkiej czekolady (zamiennie - 3 łyżki kakao/karobu)

1 łyżka syropu klonowego

szczypta cynamonu

opcjonalnie: likier amaretto, karmelowy, brandy

Kawę przelej do rondelka, podgrzewaj ją na małym ogniu i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Gdy się rozpuści, przelej płyn do szklanki, wymieszaj z syropem klonowym i zalej mlekiem (możesz wcześniej je podgrzać). Wierzch udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekolady lub ulubionym likierem.

2. Korzenna kawa dyniowa

Jaką kawę uwielbiamy pić jesienią? Taką, która świetnie rozgrzewa i posiada korzenny aromat. Hitem jest latte w amerykańskim stylu, serwowane z dyniową przyprawą. Słynna kawa pumpkin spice świetnie pobudza i z powodzeniem może zastąpić zdrowy deser.

Pumpkin spice latte - oryginalny przepis

Składniki:

1 espresso

2/3 szklanki gorącego mleka

3 łyżeczki puree z upieczonej dyni

1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka cynamonu w proszku

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej

1/2 szklanki wody

Wodę przelej do rondelka, dodaj do niej przyprawy oraz ekstrakt waniliowy. Zagotuj płyn, zmniejsz ogień i podgrzewaj składniki przez kolejne 5 minut. Po tym czasie odstaw je na kwadrans do wystudzenia, po czym przecedź przez sitko z małymi oczkami. Powstały syrop wymieszaj w naczyniu z mlekiem, aż się połączy. Możesz dosłodzić je cukrem waniliowym lub łyżeczką syropu klonowego. Dodaj puree z dyni, całość zmiksuj i przelej do szklanki z kawą. Wierzch latte możesz ozdrobić bitą śmietaną, cynamonem i startą czekoladą.

3. Bulletproof coffee, czyli kawa kuloodporna

Bulletproof coffee, czyli kawa kuloodporna, to hit w świecie kawoszy na diecie. Ten wynalazek ma korzystny wpływ na sylwetkę, choć znajduje się w nim dużo tłuszczu. Okazuje się jednak, że olej kokosowy oraz masło klarowane w połączeniu z kofeiną nie powodują tycia, a hamują apetyt, polepszając koncentrację i zwiększając energię. To idealna opcja na śniadanie w biegu!

Składniki:

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka oleju kokosowego

szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy

Wszystkie składniki mikujemy w pojemniku blendera i przelewamy do kubka.

4. Sycąca kawa z masłem orzechowym

Kawa z masłem orzechowym to sycąca opcja na śniadanie lub pobudzający deser. Jest zdrowa, podkręca metabolizm i ma niesamowity, słodki posmak. Sprawdza się szczególnie w jadłospisie tych z nas, które lubią spędzać czas aktywnie. Wypita przed treningiem dodaje energii sprawiając, że organizm staje się wydolniejszy.

Kawa z masłem orzechowym - przepis

Składniki:

1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy

2 łyżki naturalnego masła orzechowego

1 szklanka mleka roślinnego

łyżeczka ekstrakru z wanilii

szczypta cynamonu

W rondelku podgrzej mleko razem z masłem orzechowym, wanilią i cynamonem. Gdy będzie ciepłe, zmiksuj płyn blenderem, aby stał się bardziej jednolity. Następnie przelej go do kubka z zaparzoną kawą. Napój możesz ewentualnie dosłodzić odrobiną syropu klonowego i cynamonem.

5. Kawa cold brew z wanilią

Kawa w stylu cold brew pobudza dwa razy mocniej, niż tradycyjnie parzona "mała czarna". Przyrządza się ją poprzez zalanie lodowatą wodą i odstawienie na kilkanaście godzin. Jej mocny smak doskonale sprawdza się w duecie ze słodką wanilią, toteż gotowy napój warto zalać sojowym mlekiem o takiej esencji, dosładzając go łyżeczką syropu klonowego.

Przepis:

50 g dobrej jakości zmielonej kawy

1l lodowatej wody

filiżanka mleka sojowego waniliowego

łyżeczka syropu klonowego

Reklama

Kawę zalej wodą i wstaw do lodówki na 12-16 godzin. Po tym czasie przefiltruj ją przez drobne sitko lub papierowy filtr. Dodaj do niej filiżankę mleka sojowego waniliowego. Gotowe! Tak przyrządzony napój warto serwować z odrobiną cynamonu i plastrami pomarańczy.

Reklama
Reklama
Reklama