5 najlepszych dań z awokado - przepisy
Awokado to cudowny owoc, którego nie powinno zabraknąć w fit menu. Poznaj przepisy na posiłki z jego udziałem - śniadania mistrzów i słodkie, mocno czekoladowe desery!
Awokado to jedno z naszych ulubionych owoców! Jest ono bowiem smaczne, sycące i napakowane zdrowymi tłuszczami, które ciężko znaleźć w innych produktach roślinnego pochodzenia. Nie przyczynia się ono jednak do tycia - przeciwnie, wspomaga odchudzanie za sprawą zawartego w nim błonnika i kwasów tłuszczowych na dłużej zaspokajających apetyt! Co więcej, konsystencja awokado jest niezwykle kremowa, dzięki czemu z powodzeniem może zastąpić w diecie masło lub margarynę. Sprawdzi się jako pasta na chleb, dodatek do ciast, baza deserów na zimno! Ten zielony owoc ma delikatny smak, dzięki czemu śmiało można serwować go zarówno w słodkiej jak i wytrawnej wersji. Doskonale komponuje się w duecie z jajkami albo bananem i surowym kakao! Z kolei awokado poddane obróbce termicznej nie traci swojej niebiańsko lekkiej, mięsistej konsystencji, dzięki czemu można zapiekać go w wielu daniach lub grillować z innymi warzywami. Czy kiedykolwiek pomyślałaś, by przyrządzić z niego niskokaloryczne brownie albo po prostu zapiec je z jajkiem? Koniecznie sprawdź nasze fit przepisy!
5 najlepszych dań z awokado - PRZEPISY>>
Zakupy sportowe:
1 z 4
5 najlepszych dań z awokado - przepisy, fot. Fotolia3. Czekoladowy krem z awokadoSkładniki: 1 bardzo dojrzałe awokado1 mały banan lub pół dużego3-4 łyżki karobu/kakaopół szklanki mleka roślinnego (można dolać odrobinę więcej, w zależności od pożądan
5 najlepszych dań z awokado - przepisy, fot. Fotolia
3. Czekoladowy krem z awokado
Składniki:
1 bardzo dojrzałe awokado
1 mały banan lub pół dużego
3-4 łyżki karobu/kakao
pół szklanki mleka roślinnego (można dolać odrobinę więcej, w zależności od pożądanej gęstości)
1/4 łyżeczki cynamonu
5 miękkich daktyli
opcjonalnie: 1-2 łyżki syropu klonowego
Awokado przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę a miąższ wydrąż łyżką do pojemnika bledera. Dodaj resztę składników (jeśli daktyle są twarde, wcześniej zalej je wrzątkiem i odstaw na 15 minut) i zmiksuj całość na najwyższych obrotach. Powstały krem serwuj z kawałkami owoców, orzechami lub wiórkami kokosowymi.
2 z 4
5 najlepszych dań z awokado - przepisy, fot. Fotolia3. Tost z awokado i jajkiem w koszulce1 dojrzałe awokado1 jajko 1 łyżka octuszczypta solichleb z pełnego przemiału lub samych ziarenświeża natka pietruszki, pestki dyni/nasiona słonecznikaAwokado
5 najlepszych dań z awokado - przepisy, fot. Fotolia
3. Tost z awokado i jajkiem w koszulce
1 dojrzałe awokado
1 jajko
1 łyżka octu
szczypta soli
chleb z pełnego przemiału lub samych ziaren
świeża natka pietruszki, pestki dyni/nasiona słonecznika
Awokado obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Kawałek chleba podgrzej w piekarniku lub (z dodatkiem oliwy) na patelni grillowej. Jajko wbij delikatnie do miski. Do garnka wlej wodę (ok. 10 cm). Dodaj do niej ocet i odrobinę soli. Kiedy się zagotuje, zamieszaj ją łyżką tak, aby powstał w niej wir. Do jego środka łagodnie przelej jajko i gotuj je przez kilka minut, aż zetnie się całe białko. Tak przygotowane jajko w koszulce przełóż na tosta z awokado i posyp świeżymi ziołami, pieprzem, solą oraz pestkami dyni lub nasionami słonecznika.
3 z 4
5 najlepszych dań z awokado - przepisy, fot. Fotolia5. Brownie z awokadoSkładniki: 1 bardzo dojrzałe awokado1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego1 jajko lub łyżka sproszkowanego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody1/2 szklanki syropu klonowego
5 najlepszych dań z awokado - przepisy, fot. Fotolia
5. Brownie z awokado
Składniki:
1 bardzo dojrzałe awokado
1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
1 jajko lub łyżka sproszkowanego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
1/2 szklanki syropu klonowego lub szklanka miękkich daktyli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kakao
pół łyżeczki soli himalajskiej
1/4 szklanki dowolnej mąki (np. ryżowej)
1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
Awokado przekrój na pół. Miąższ z niego wydrąż do naczynia blendera i połącz z jajkiem (lub siemieniem lnianym), olejem, syropem klonowym (albo daktylami) i ekstraktem z wanilii. W misce wymieszaj ze sobą kakao, mąkę i sól. Przesyp suche składniki do mokrej masy, dokładnie połącz całość. Następnie wymieszaj powstałe ciasto z posiekaną czekoladą i przełóż je do keksówki posmarowanej delikatnie olejem. Piecz brownie przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Zanim je zjesz, studź je przez przynajmniej godzinę (aż masa stanie się bardziej zbita).
4 z 4
5 najlepszych dań z awokado - przepisy, fot. Fotolia5. Awokadowe muffiny z kubkaSkładniki: 4 łyżki mąki orkiszowej3-4 łyżki syropu klonowego1/4 łyżeczki proszku do pieczeniamiąższ z połówki awokado rozgnieciony widelcem5 łyżek mleka kokosowegoszcz
5 najlepszych dań z awokado - przepisy, fot. Fotolia
5. Awokadowe muffiny z kubka
Składniki:
4 łyżki mąki orkiszowej
3-4 łyżki syropu klonowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z połówki awokado rozgnieciony widelcem
5 łyżek mleka kokosowego
szczypta cynamonu
odrobina esencji waniliowej
Połącz ze sobą wszystkie składniki i przełóż je do kubka, następnie umieść je w mikrofalówce na ok. 2 minuty, aż wierzch muffina przestanie być mokry. Babeczkę możesz z jeść z kremem z gęstem części mleka kokosowego lub świeżymi owocami.