5 jesiennych dań, które poprawiają humor
Jesienią stawiamy na "comfort food", czyli jedzenie wprawiające w dobry nastrój. Co powiecie na pumpkin spice pizzę, złote mleko lub ekspresowe brownie?
Jesień daje o sobie znać. Jednak na przekór zimnej, ponurej pogodzie, umilamy sobie czas w kuchni. Stawiamy na tak zwany "comfort food" - jedzenie, które wprawia nas w przyjemny nastrój i szybko satysfakcjonuje apetyt. Nie da się ukryć, że w tej roli najlepiej sprawdza się czekolada! Drugie miejsce należy do korzennych przypraw oraz dyni, królowej jesiennych straganów. Z tego warzywa można wyczarować wytrawną pizzę w stylu "pumpkin spice" oraz kruche, owsiane ciasteczka. Zdziwicie się też, co możecie zrobić z kasztanów jadalnych. Wyczarujecie z nich pyszny krem, który będzie idealnym dodatkiem do deserów! Za to wieczorem nic tak nie rozgrzewa, jak wzmacniające, złote mleko. Ten napój to antidotum na przeziębienia i smaczny, zdrowy sposób na relaks.
5 jesiennych dań, które poprawiają humor >>
1 z 4
Jesienny comfort food: brownie z gruszką
Jeśli w jesienne wieczory miewacie ochotę na coś słodkiego, polecamy wam zrobić ekspresowe brownie ze składników dostępnych pod ręką. Po tym deserze nie będziecie mieć wyrzutów sumienia - jest naprawdę zdrowy!
Składniki:
1/2 szklanki masła migdałowego (lub orzechowego)
3 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki kakao
1 gruszka
Masło migdałowe zmiksuj z bananami i kakao. Do ciasta warto dodać odżywkę białkową - będzie bardziej puszyste i sycące. Przełóż je do keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 250 stopni na ok. 20 minut. Brownie podawaj po kompletnym wystudzeniu. Możesz wzbogacić przepis w kawałki orzechów czy odrobinę zdrowego syropu, np. melasy.
2 z 4
Jesienny comfort food: złote mleko
Złote mleko na bazie superfoods to najmodniejszy napar tej jesieni. Jest sycące, przyjemnie rozgrzewa i wzmacnia odporność. Pomaga na problemy ze snem.
Składniki:
szklanka mleka krowiego/migdałowego
łyżka kurkumy
łyżka miodu
pół łyżeczki cynamonu
ok. łyżeczki startego imbiru
gwiazdka anyżu dla podkręcenia smaku
dodatki: sok z połówki pomarańczy, wanilia
Przygotowanie jest proste - wystarczy dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, na końcu kładąc na wierzch koktajlu gwiazdkę anyżu. Mleko kurkumowe najlepiej smakuje na ciepło, warto więc najpierw podgrzać mleko z migdałów i dopiero wtedy dodać resztę składników.
3 z 4
Jesienny comfort food: krem kasztanowy
Z kasztanów jadalnych bez problemu można wyczarować pyszny krem, który sprawdzi się w słodkich deserach. Uwaga - uzależnia jak masło orzechowe!
Składniki:
1 i 1/2 kg kasztanów
1/4 szklanki miodu
szczypta cynamonu
odrobina pasty waniliowej
szklanka wody
W średnim garnku zagotuj wodę. Na kasztanach nakreśl nożem literę X. Następnie gotuj kasztany przez ok. 25 minut. Po tym czasie przepłucz je zimną wodą, obierz z łupinek i zmiksuj w pojemniku blendera z resztą składników. Dodaj do konsystencji więcej wody, jeśli nie jest dostatecznie zbita i kremowa. Masło kasztanowe idealnie sprawdzi się jako pasta na chleb czy dodatek do owsianki.
4 z 4
Jesienny comfort food: ciasteczka owsiane z dynią
Składniki:
1 szklanka puree z dyni
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mielonych orzechów
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka kropel aromatu waniliowego
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sezamu
1 łyżka rodzynek
1 łyżka żurawiny
Zimne puree wymieszaj z jajkiem, oliwą i aromatem waniliowym. W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki. Do miski z dynią wsyp suche składniki, załość zamieszaj. Ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka mogą być dość blisko siebie, bo w czasie pieczenia nie rozlewają się i nie rosną, choć oczywiście odstęp należy zostawić. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i ostudź.