5 faktów i mitów na temat jajek
Czy białko odchudza, a żółtko tuczy? A może nie warto jeść jajek, bo podwyższają cholesterol? Poznaj 5 faktów i mitów!
Czy jajka są zdrowe i warto je jeść?
Nie bez powodu jajka uważa się za symbol życia. Są niezwykle pożywne, smaczne, sycące i sprzyjają budowaniu sylwetki fit! Jednak ten naturalny produkt nadal budzi kontrowersje ze względu na swój unikalny skład. Naukowcy prześcigają się w badaniach dotyczących żółtek i białek oraz zawartego w jajkach cholesterolu. Jakie są fakty? A co jest zwykłym mitem? Poznaj prawdę o pięciu powszechnych przekonaniach!
5 faktów i mitów na temat jajek:
1. Fakty i mity na temat jajek: jajka tuczą
Jajka w większości składają się z tłuszczu, który jest uważany za wroga smukłej sylwetki. Z tej przyczyny posiłki z ich udziałem uważamy za tuczące, szczególnie jeśli mowa o domowych wypiekach. Jednak warto zdać sobie sprawę, że ten pokarm jest korzystny dla zdrowia, gdyż zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3. Nie sam tłuszcz, a nadmiar kalorii spożywanych w ciągu dnia powoduje kłopoty z utratą zbędnych kilogramów!
2. Fakty i mity na temat jajek: białka są zdrowsze, niż żółtka
Choć moda na bycie fit zachęca do modyfikowania przepisów i używania w nich samych białek jajek, dania przyrządzone bez żółtek wcale nie są korzystniejsze dla zdrowia. Istotnie, mają mniej kalorii, jednak tracą całą gamę składników odżywczych, jak witaminy A, B12, D, wapń, kwas foliowy, selen, czy kwasy tłuszczowe omega-3. Żółtka zawierają również karotenoidy, które zwalczają wolne rodniki - z korzyścią dla urody!
3. Fakty i mity na temat jajek: jajka podwyższają zły cholesterol
Czy jajka faktycznie podwyższają poziom złego cholesterolu? Okazuje się, że na taką przypadłość nie ma wpływu samo ich spożywanie, a źle zbilansowana dieta pod kątem tłuszczów. Ważne, by spożywać zdrowe oleje w odpowiednich proporcjach - w jadłospisie, w którym królują jajka powinno znajdować się także siemię lniane, oliwa, czy ryby. Co więcej, naturalny składnik pochodzący od kur zawiera w sobie lecytynę, która sprawia, że zawarty w nim cholesterol nie odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych.
4. Fakty i mity na temat jajek: surowe białka są korzystne dla sylwetki
Wśród zwolenników sportowego trybu życia pojawił się trend na spożywanie surowych jajek, by ekspresowo dostarczyć ciału białka przyśpieszającego budowę mięśni. Ale czy przekąski w stylu pamiętnego kogla-mogla to faktycznie dobry pomysł? Jajka nie poddane obróbce termicznej niosą ryzyko zarażenia salmonellą, a ich białko jest trawione gorzej, niż po ugotowaniu. Dlatego lepiej zrezygnować z przekąski w tej formie!
5. Fakty i mity na temat jajek: wypieki z jajkami szybciej się psują
Jajka są wrażliwe na bardzo wysokie temperatury. Nie oznacza to jednak, że przyrządzona z nich potrawa zaszkodzi zdrowiu po jej wtórnym podgrzaniu. Wypieki lub wytrawne dania z jajkami w składzie przez maksymalnie 3-4 dni, jeśli są odpowiednio przechowywane w lodówce. Za to jajeczne zapiekanki nie utracą swojego pierwotnego smaku, gdy zamrozimy je przed ponownym spożyciem - dzięki temu zachowają pierwotne wartości odżywcze!