3 wege przepisy na grzyby portobello
Burgery z portobello to hit tego lata. Okazuje się, że te pieczarki mają szerokie zastosowanie w kuchni! Sprawdź, jak zastąpić nimi mięso lub pieczywo w dietetycznych daniach.
Przyszedł sezon na pieczarki portobello. Te grzyby, podobnie jak boczniaki, są smaczne i mogą zastąpić mięso w wielu potrawach. Jeśli więc chcesz jeść więcej warzyw lub odżywiać się wegetariańsko, dania z ich udziałem będa strzałem w dziesiątkę! Jak jeszcze wykorzystać je w kuchni? Grzyby portobello są dużo większe od tradycyjnych pieczarek. Dzięki temu sprawdzą się nawet jako "bułka" do dietetycznego burgera. Mają wyrazisty smak, a ich porcja to jedynie 22 kalorie. Są świetnym źródłem witamin z grupy B. Zawierają ryboflawiny, niacyny i kwas pantotenowy. Świeże grzyby dostarczają również ponad dziesięć procent dziennego zapotrzebowania na fosfor oraz witaminę D2. Już wiesz, co wrzucisz na ruszt podczas kolejnego garden party? Sprawdź nasze ulubione przepisy!
3 wege przepisy na grzyby portobello >>
Przybory kuchenne w sklepie ELLE:
1 z 3
1. Burgery z portobello
Burgery portobello są najmodniejszym wege daniem sezonu. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnego fast foodu, która ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Pieczarka świetnie sprawdzi się w roli zarówno kotleta, jak i maślanej bułki!
Składniki (na jednego burgera):
2 pieczarki portobello
ogórek małosolny
sałata
pomidor
chutney z czerwonej cebuli
musztarda
sos pomidorowy
plaster koziego sera
plaster upieczonego buraka
W tym daniu grzyby portobello z powodzeniem zastępują białą, drożdżową bułkę. Wystarczy wrzucić je na ruszt, aż się zarumienią, lub piec je w 200 stopniach przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie napełnij je farszem z ulubionych składników i delektuj się smakiem swoich wege burgerów, nie martwiąc się o ilość zjedzonych porcji! Jeśli wolisz burgery w tradycyjnej bułce, zastąp wołowinę pieczarką portobello - to świetny wege zamiennik dla kotleta.
2 z 3
2. Faszerowane pieczarki portobello
2. Faszerowane pieczarki portobello
Głodna? Faszerowane pieczarki portobello zaspokoją twój apetyt. Szczególnie, gdy ich farsz przygotujesz z doskonałych, roślinnych źródeł białka - komosy ryżowej oraz soczewicy. To sycące danie świetnie sprawdzi się na grilla.
Składniki:
1 szklanka soczewicy z puszki
4 łyżki komosy ryżowej
1 ząbek czosnku
mielona kolendra
wędzona papryka
5-6 pieczarek portobello
mozarella
szczypiorek
Pieczarki obierz, umyj, oddziel kapelusze od nóżek. Usuń brązowe blaszki wewnątrz kapeluszy. Komosę ugotuj, następnie przeciśnij ząbek czosnku przez praskę i wymieszaj go razem z komosą, kolendrą, wędzoną papryką oraz soczewicą. Farsz przełóż do pieczarek, na ich wierzch połóż mozarellę pokrojoną w plastry. Piecz grzyby przez 20 minut w 220 stopniach. Podawaj je ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
3 z 3
3. Sałatka z tofu i grzybami portobello
3. Sałatka z tofu i grzybami portobello
Sałatka z grzybami portobello z orientalnym akcentem to kulinarny hit. Skuś się na to połącznie smaków - pieczarki będą idealnym uzupełnieniem azjatyckiego dania, w którym z powodzeniem zastąpią mięso.
Składniki:
5 grzybów portobello
1 kostka tofu
mąka z ciecierzycy
płatki kokosa
groszek ptysiowy
kiełki fasoli mung
rukola
olej sezamowy
sos sojowy temari
kolendra
Oczyść grzyby, odetnij trzon. Pokrój je w paski, posyp odrobiną soli i pieprzu, posmaruj delikatnie oliwą. Następnie zgrilluj je na ruszcie lub patelni grillowej. Kostkę tofu pokrój na kawałki po czym obtocz w oleju sezamowym i mące z ciecierzycy. Usmaż tofu na patelni grillowej. Teraz przełóż wszystkie składniki na sałatkę do miski, całość wymieszaj. W szklance przygotuj dressing - wymieszaj 2 łyżki sosu temari z 1 łyżką oleju sezamowego i listkami kolendry. Polej nim sałatkę, wierzch możesz dodatkowo oprószyć płatkami kokosa.