12 superfoods na 2018 rok. Tych składników jeszcze nie znacie!
Kawa z grzybami, mąka krykietowa, moringa oraz napój "Switchel". Poznajcie superfoods 2018!
Jeśli zatrzymaliście się na nasionach chia, jagodach goji i japońskiej matchy, szybko musicie nadrobić zaległości. Nadchodzą nowe superfoods, które zawładną rokiem 2018! Pośród nich znalazły się alternatywy dla mąki oraz specyfiki korzystne dla urody. Każdy z tych produktów ma ponad 3 właściwości zdrowotne dla ciała. Co tym razem będziemy dodawać do koktajli? Jaki składnik będzie pożądany w kosmetykach? Sprawdźcie listę najważniejszych superfoodów z całego świata!
1 z 6
Superfoods 2018: moringa
W tym roku moringa zastąpi matchę. Będziemy dodawać ją do deserów i koktajli w sproszkowanej postaci, oraz używać kosmetyków na bazie otrzymanego z niej oleju. Roślina pochodzi z Haiti, posiada wiele właściwości dla zdrowia. To skarbnica antyoksydantów oraz witaminy C, wapnia, żelaza czy białka.
2 z 6
Superfoods 2018: ashwagandha
Ashwagandha to indyjski superfood od stuleci stosowany w medycynie ajurwedyjskiej. W smaku przypomina kakao, choć jest znacznie słodsza. Stosuje się ją na wzmocnienie odporności, uspokojenie oraz problemy ze snem.
3 z 6
Superfoods 2018: biały bez
Każdy zna lecznicze właściwości czarnego bzu. Pora lepiej poznać jego białą, dziką odmianę! Ona też świetnie radzi sobie ze zwalczaniem wirusów, bólu gardła, przeziębienia czy grypy. Z jagód krzewu przygotowuje się lecznicze nalewki, a z jego kwiatów napary.
4 z 6
Superfoods 2018: baobab
Baobab jest jednym z najlepszych superfoodów dla urody. W tej roślinie kryją się same przeciwutleniacze, jak witamina A, C, D, E i F, a także kwasy tłuszczowe, minerały i kompleksy B. Dzięki temu przywraca cerze dawną gładkość, leczy uszkodzenia, poprawia elastyczność oraz przeciwdziała starzeniu się skóry.
5 z 6
Superfoods 2018: pestki arbuza
Wiemy już, co zastąpi siemię lniane i nasiona chia. Będą to...pestki arbuza! Naukowcy odkryli, że ta mała, czarna część owocu, którą zawsze pomijamy, jest źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witaminy B oraz magnezu. Warto je upiec i zjeść jako przekąskę, lub dodawać do dań w sproszkowanej formie.
6 z 6
Superfoods 2018: jagody maqui
Jagody goji i acai odchodzą do lamusa. Zastąpią je owoce maqui o przeciwzapalnym oraz odchudzającym działaniu. Te właściwości zawdzięczają witaminom czy sporej dawce błonnika. Jedzenie jagód maqui przyspiesza trawienie, poprawia metabolizm, a nawet reguluje poziom cukru we krwi.