10 najdziwniejszych smaków lodów na świecie. Gdzie je zjeść?
Nad zjedzeniem tych lodów musiałybyśmy zastanowić się dwa razy. Zdradzamy, gdzie zjeść gałki w najdziwniejszych smakach!
Słony karmel i guma do żucia to smaki lodów, które już na nikim nie robią wrażenia. Coraz modniejsze są lody wytrawne, bazujące na warzywach, serach lub owocach morza. W znanych lodziarniach często serwuje się gałki łączące w sobie więcej, niż jeden smak. Fuzja smaków i niska temperatura gwarantują nowe, kulinarne doznania! Na świecie istnieje przynajmniej 10 nietypowych smaków lodów, obok których nie da się przejść obojętnie. Pośród nich znajdziecie takie o smaku pizzy, ludzkiego mleka czy nawet...jajka krokodyla. Macie w sobie odwagę, by ich spróbować? Zdradzamy miejsca, gdzie można je zjeść.
10 najdziwniejszych smaków lodów na świecie. Gdzie je zjeść? >>
1 z 9
Lody o smaku brzoskwini i sera pleśniowego
Uwielbiamy połączenie smaku słodkiego ze słonym. Skusiłybyśmy się więc na lody na bazie sera pleśniowego oraz brzoskwini, które serwuje lodziarnia Salt&Straw. Idealna przekąska do białego wina!
Gdzie je zjeść? Salt & Straw, Portland
2 z 9
Lody o smaku pizzy
3 z 9
Lody o smaku mleka z płatków owsianych
Mleko przesiąknięte smakiem płatków śniadaniowych kojarzy nam się z dzieciństwem. Teraz możemy przywołać wspomnienia za sprawą jednej gałki. Taki deser serwuje lodziarnia w Nowym Jorku, posypując go kolorowymi chrupkami z kukurydzy.
Gdzie je zjeść? Momofuku Milk Bar, Nowy Jork
4 z 9
Lody o smaku zimnego potu
5 z 9
Lody o smaku jajka krokodyla
Zjadłybyście jajko krokodyla? Lody o tym dziwacznym smaku to atrakcja turystyczna Davo City na Filipinach. Są naprawdę zrobione z gadzich jajek! Właścicielka lodziarni uważa, że dzięki temu mają super kremową konsystencję. Posiadają też więcej białka, niż kurze jajka i niewiele cholesterolu.
Gdzie je zjeść? Sweet Spot Artisan Ice Cream, Filipiny
6 z 9
Lody o smaku cheeseburgera
Lody to jeden z najzdrowszych fast foodów. Dzięki temu, że mają niską temperaturę, nasz organizm szybko spala pozyskaną z nich energię. Może więc warto zdecydować się na gałkę lodów o smaku cheeseburgera, niż oryginalną wersję kanapki? Taki deser zjecie w Wenezueli. To smakowe połączenie mięsa, sera, frytek, bułki i sekretnych składników. W jednej gałce mieści się cały Happy Meal!
Gdzie je zjeść? Heladeria Coromoto, Wenezuela
7 z 9
Lody o smaku ludzkiego mleka
Ten kontrowersyjny smak miała w swojej ofercie lodziarnia w Londynie. Deser nosił nazwę Baby Gaga i naprawdę był sporządzony na bazie świeżo wyciśniętego, ludzkiego mleka. Otrzymywano je od matek, które zgłosiły się na ochotniczki. Smak tych lodów podkręcono skórką cytryny i wanilią z Madagaskaru.
Gdzie je zjesć? The Icecreamists, Londyn
8 z 9
Lody o smaku ośmiornicy
W Japonii popularne są lody, które smakują jak owoce morza. Do takich deserów należą lody Taco Aisu, przyrządzone na bazie ośmiornicy. To wytrawna przekąska tylko dla największych fanów oceanicznej kuchni.
Gdzie je zjeść? W Japonii, dostępne w marketach
9 z 9
Lody o smaku foie gras
Nietrudno się domyślić, że lody o smaku foie gras to francuski wynalazek. Wymyślił je Philippe Faur, któremu wcześniej udało się stworzyć lody z czarnych trufli, kawioru czy musztardy. Wytrawny deser powstał w 2008 roku i od tamtej pory cieszy się dużą popularnością.
Gdzie je zjeść? Phillippe Faur, Prowansja