10 hygge przepisów
Przysmaki w stylu hygge skutecznie poprawiają humor i wnoszą przytulną, domową atmosferę gdziekolwiek się nie pojawią. Poznaj 10 przepisów na szwedzki #comfortfood!
Nic tak nie poprawia nastroju w deszczowe dni, jak skandynawska idea szczęścia. Poznajcie przepisy na hygge dania - wytrawne i rozgrzewające słodkości!
10 hygge przepisów - LISTA >>
Hygge dodatki w sklepie ELLE:
1 z 10
Hygge przepisy: bułeczki maślane
Przepis:
3/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki
8 żółtek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki rozpuszczonego masła
saszetka drożdży instant
aromat waniliowy
białko jajka do posmarowania + płatki migdałowe
Przesianą mąkę wymieszaj z mlekiem, drożdżami i cukrem. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Następnie utrzyj żółtka z cukrem waniliowym. Jajeczną masę dodaj do ciasta, dobrze wyrób całość po czym dodaj masło i zagniataj ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. Odstaw ciasto na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie podziel je na kilkanaście części, rozpłaszcz je i zacznij formować w bułeczki. Możesz napełnić je farszem w postaci ulubionej konfitury. Bułki połóż na blasze do pieczenia i posmaruj białkiem. Oprósz je z wierzchu płatkami migdałów. Piecz bułeczki w 200 stopniach na złoty kolor.
2 z 10
Hygge przepisy: szwedzkie klopsiki
Przepis:
50 dag mięsa mielonego
80 g bułki tartej
1 jajko
200 ml mleka
1 cebula posiekana na drobno
1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
szczypta mielonej kolendry
szczypta soli i pieprzu
oliwa do smażenia
Mięso połącz z bułką tartą, jajkiem, mlekiem i cebulą. Dodaj do niego przyprawy, zagnieć masę, po czym uformuj z niej kuleczki. Klopsiki ugotuj (w garnku, np. w warzywnym bulionie, przez ok. 30 minut) a następnie podsmaż na oliwie. Podawaj je z żurawiną, frytkami lub ziemniaczanym puree.
3 z 10
Hygge prepisy: ślimaki cynamonowe
Przepis:
ciasto
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej
100 ml oleju
70 g cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
saszetka suchych drodży
nadzienie
100 g cukru
3 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszktołowej
Do miski przesiej obie mąki i dodaj do nich olej, drożdże, cukier oraz sól. Wlej mleko, wyrób masę i odstaw ją na 20 minut, aż urośnie. Następnie rozwałkuj je na prostokąt, posyp równomiernie cukrem oraz korzennymi przyprawami i zawiń w rulon. Podziel ciasto na 16-20 równych kawałków, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ślimaki do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz je przez 10-15 minut.
4 z 10
Hygge prepisy: budyń czekoladowy
Przepis:
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mleka sojowego
3 łyżki surowego kakao
ok. 6-8 daktyli
szczypta cynamonu
opcjonalnie 2 kostki gorzkiej czekolady
Daktyle namocz przez noc lub zalej je wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aby stały się miękkie. Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie, aż wchłonie cały płyn. Następnie przełóż ją do pojemnika blendera i zmiksuj z mlekiem, daktylami, surowym kakao cynamonem oraz dwoma kostkami gorzkiej czekolady. Zmiksuj składniki na gęsty, czekolady krem. Przelej budyń do miseczki i zaserwuj go z dodatkiem super foods oraz świeżymi owocami. Polecamy płatki kokosa i pestki granatu!
5 z 10
Hygge prepisy: zupa kalafiorowa
Przepis:
1 mała główka kalafiora
1 mała pietruszka
1 szalotka
2 ąbki czosnku
1 łyżka tahini
3 szklanki wody
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminu
1 łyżka soku z cytryny
Kalafiora pokrój na kawałki i ugotuj razem z cebulą i pietruszką. Gdy będzie miękki, zmiksuj zupę razem z tahini i przyprawami. Serwuj krem z chipsami z jarmużu oraz orzechami nerkowca.
6 z 10
Hygge prepisy: tarta z jabłkami
Przepis:
2 szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
200 g masła
4 żółtka
5 dużych jabłek
cukier waniliowy
szczypta cynamonu
Przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej masło wcześniej posiekane nożem. W naczyniu utrzyj żółtka z cukrem pudrem i połącz je z resztą ciasta. Uformuj masę w kulę i wstaw ją na godzinę do lodówki. Jabłka obierz i pokrój w plastry. Przełóż je do garnka, dodaj cukier waniliowy i cynamon. Gotuj je, aż zmiękną i masa stanie się gęsta. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyjmij 2/3 ciasta z lodówki i wyłóż je na silikonową formę na tartę. Piecz spód przez 15 minut po czym wylej na niego nadzienie z jabłek. Możesz zalepić wierzch szarlotki pozostałością ciasta lub ułożyć na nim jabłko pocięte w plasterki. Piecz całość przez ok. 20 minut.
7 z 10
Hygge prepisy: kokosowa owsianka
Przepis:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
szczypta cynamonu
dodatki: orzechy, jagody, syrop klonowy lub miód
Mleko kokosowe wymieszaj z wodą i podgrzej w rondelku. Dodaj do niego wiórki kokosowe oraz płatki owsiane. Gotuj owsiankę na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Kiedy będzie gotowa, przełóż ją do słoiczka i wymieszaj z miodem oraz cynamonem. Przełóż ulubionymi owocami.
8 z 10
Hygge prepisy: gorąca czekolada
Przepis:
1 szklanka mleka laskowego
4 kostki tabliczki gorzkiej czekolady (masa kakaowa min. 70%)
2 łyżki kakao
1-2 łyżki syropu klonowego
opcjonalnie:
1 łyżka soku z pomarańczy
szczypta chili lub cynamonu
pianki marshmallow do dekoracji
Mleko podgrzej w rondelku. Rozpuść w nim czekoladę. 2 łyżki kakao wymieszaj w szklance z dwoma łyżkami wody i dolej je do czekoladowego napoju. Gdy czekoladowa masa stanie się jednolita i gorąca, zdejmij ją z palnika. Dodaj syrop klonowy oraz przyprawy. Czekoladę przelej do kubka i zaserwuj z dodatkiem soku pomarańczowego lub piankami marshmallows.
9 z 10
Hygge prepisy: krem z dyni
Krem z dyni
Przepis:
1 kg dyni hokkaido
2 cebule
2 marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka cynamonu
sok z połowy pomarańczy
puszka mleka kokosowego
do podania: tymianek, pestki dyni, czarny pieprz, grzanki
Dynię pokrój w grube plastry. Piecz ją w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minit. Po tym czasie ostudź warzywo oraz obierz je ze skórki. W dużym garnku rozgrzej olej (oliwę, olej rzepakowy) i zeszklij na nim cebulę. Dodaj do niej czosnek, przeciskając go przez praskę. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, dorzuć je do reszty składników. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie dodaj upieczoną dynię i pozostaw zupę na palniku na 30 minut, co jakiś czas ją mieszając. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe, po czym zmiksuj płyn na krem. Serwuj go z grzankami, przyprawami czy pestkami dyni. Smacznego!
10 z 10
Hygge prepisy: batony muesli
Przepis:
2 duże bardzo dojrzałe banany
2,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki miodu/syropu klonowego
garść rodzynków
szklanka suszonych moreli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki migdałów
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
W naczyniu rozgnieć widelcem banany i dokładnie połącz masę z płatkami owsianymi. Następnie dodaj do niej olej kokosowy i odrobinę syropu, całość zamieszaj, po czym dosyp resztę składników łącząc wszystko razem. Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż brzegi i wierzch się zarumienią, a Ty poczujesz w kuchni słodką, bananową woń. Po wystudzeniu pokrój ciasto na prostokątne batony. Przechowuj je w słoiku lub zawinięte w folię aluminiową, czy papier śniadaniowy.