Latem chcemy korzystać z życia na 100%. Słońce, długie dni i krótkie noce sprzyjają festiwalom, przyjęciom, wymarzonym podróżom. Warto w tym czasie czuć się komfortowo i być w jak najlepszej formie, by zbierać wspomnienia na kolejne miesiące i lata. Temat budowania odporności spychamy wówczas na dalszy plan. Niemniej także latem jesteśmy narażeni na wiele czynników mogących powodować rozwój infekcji, np. górnych dróg oddechowych. Zwłaszcza, gdy nasza odporność jest osłabiona. Aby zachować dobre samopoczucie, warto zwrócić uwagę na układ pokarmowy, a dokładnie na jelita. Dlaczego? Jak ich stan wpływa na układ odpornościowy?

Jelita, czyli „drugi mózg”

Nie od dziś wiadomo, że właśnie ten ostatni odcinek naszego układu pokarmowego, nazywany „drugim mózgiem”, pełni wiele niezwykle ważnych funkcji dla naszego funkcjonowania. Przede wszystkim bierze się to stąd, że należy on do niezwykle istotnej osi jelita-mózg, gdzie oba skomplikowane narządy wpływają na siebie wzajemnie i oddziałują jednocześnie na cały organizm1.

Zły stan jelit może osłabiać naszą odporność. Jak to się dzieje?

W ścianach końcowego odcinka układu pokarmowego, poza siecią neuronów, ulokowanych jest wiele komórek układu odpornościowego. Na dodatek jelita wyścielone są florą fizjologiczną, czyli tak zwaną mikrobiotą. Nieodpowiednie składniki naszej codziennej diety, a także niedobory w składzie mikrobioty bardzo mocno wpływają na stan naszej odporności.

Głównym narządem odpowiedzialnym za budowanie odporności jest jelito – tłumaczy dr hab. n. med. Maciej Hałasa, immunolog, absolwent Wydziału Lekarskiego Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie. - Jelito uczy komórki odpornościowe, jak reagować na zagrożenia ze świata zewnętrznego. Aby ten proces przebiegał prawidłowo, jelito musi być w tzw. dobrostanie, czyli równowadze. Tylko wtedy jest szansa, że system odpornościowy będzie działał zgodnie z naszymi oczekiwaniami – dodaje.

Najczęstsze problemy z jelitami i ich wpływ na odporność

W ostatnich latach mocno zwiększyła się świadomość tego, na jakie schorzenia nasze jelita mogaą cierpieć. Jeszcze kilkanaście lat temu wszelakie dolegliwości sprowadzały się do diagnozy jelita wrażliwego, natomiast dziś spektrum wiedzy i jednostek chorobowych jest znacznie szersze. To zasługa lepszej diagnostyki i szansa na szybszą poprawę samopoczucia.

Choroby jelit dzielimy na te związane z jelitem cienkim lub jelitem grubym. Do powszechnie diagnozowanych schorzeń należą między innymi: zespół jelita drażliwego, zaparcie czynnościowe, biegunka czynnościowa, wzdęcie czynnościowe, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, rak jelita grubego, celiakia glutenogenna, lamblioza, choroba Leśniowskiego-Crohna, niedrożność jelita cienkiego, czy uchyłkowatość jelita grubego.

Nieświadome funkcjonowanie ze schorzeniami jelit i brak leczenia mogą także znacznie obniżać naszą odporność. Jesienią i zimą często narzekasz na infekcje? A może problemy z górnymi drogami oddechowymi towarzyszą ci także latem? Sprawdź stan swoich jelit i zadbaj o nie odpowiednio.

Przyczyny problemów z jelitami

Dziś, kiedy zdrowa żywność jest na wyciągnięcie ręki, a świadomość właściwego odżywiania stała się zdecydowanie większa niż jeszcze kilkanaście lat temu, zdawałoby się, że problemy jelitowe nie mają podstaw do występowania. Jednak coraz częściej nasze jelita mówią „stop” i przestają poprawnie funkcjonować, przez to wpływając negatywnie na przykład na naszą odporność. Skąd to się bierze?

Mimo szczerych chęci nieustannie popełniamy wiele wykroczeń wobec naszego „drugiego mózgu”. Stres, nieodpowiednia ilość snu, mała ilość ruchu, szybkie niezbilansowane posiłki, późne pory kolacji, sztuczne słodziki a także niektóre leki (które najczęściej są konieczne) – wszystkie te czynniki osłabiają nasze jelita, podrażniają je, niszczą prawidłową mikrobiotę a przez to działają negatywnie na tzw. dobrostan jelit. Ten zaś, niezaspokojony w odpowiednim stopniu, może powodować rozwój częstszych stanów zapalnych i infekcji2.

Ważnym czynnikiem, który może w znacznym stopniu negatywnie wpływać na funkcjonowanie jelit, zwłaszcza gdy mamy skłonność do jelitowych problemów, jest brak bądź nieodpowiednia suplementacja odżywczych substancji wspierających ich pracę i uszczelniających je.

Zdrowe jelita to więcej życiowych możliwości!

Zaburzenia na linii jelita-mózg a także jelita-układ odpornościowy mogą być niezwykle uciążliwe w codziennym funkcjonowaniu. Częste problemy ze strony układu pokarmowego, stany przygnębienia, a także nawracające infekcje, mogą mocno pokrzyżować plany na dany dzień a nawet plany w dalszej perspektywie. Różne aspekty życia wymagają od nas dobrej kondycji i formy. Czy to praca zawodowa, praca nad własnym rozwojem, czy aktywności w wolnym czasie – każdy z nich trudno realizować, czując dyskomfort ze strony układu pokarmowego czy walcząc z kolejnym przeziębieniem. Stąd tak ważne jest dbanie o jelita a przez to systematyczne i właściwe budowanie swojej odporności. Oto kilka cennych porad.

Znajdź czas, by wsłuchać się w swoje ciało i to, co do ciebie mówi. Być może cierpisz od pewnego czasu na jakieś dolegliwości? Zadbaj o diagnostykę i odpowiednie odżywienie jelit.

Dbanie o jelita zamyka się właściwie w haśle zdrowego stylu życia. Jeśli zaczniesz stosować podstawowe zasady, z pewnością twoje jelita będą ci za to wdzięczne. A jakie to zasady? Nic prostszego. Wystarczy, że zaczniesz uważniej i świadomiej planować swoje posiłki, przygotowywać je z dobrej jakości składników i dbać o ich różnorodność. Jelita nie lubią nudy w odżywianiu. Monotonne diety nie są ich sprzymierzeńcami. Dlatego właśnie teraz, w samym środku wiosenno-letnich zbiorów, czerp z natury wszystko co najlepsze. A co jeść, by jelita lepiej pracowały? Do ich ulubionego menu należą owoce (np. borówki, maliny, truskawki), warzywa (np. marchew, seler, brokuł), orzechy i nasiona (np. migdały, orzeszki ziemne, nasiona dyni, słonecznika, lnu i chia), produkty zbożowe pełnoziarniste (np. brązowy ryż, pełnoziarnisty chleb, pełnoziarniste makarony, płatki owsiane), i nasiona roślin strączkowych (np. fasola, bób, soczewica, ciecierzyca)3.

Content Studio

Letnia pora roku to także dobry moment, by zadbać o swój life-work-balance i odpocząć. Ciągły stres nas osłabia, dlatego wakacyjny czas warto wykorzystać na powrót do życia. Zrelaksowane jelita odwdzięczą ci się lepszą kondycją całego organizmu. Joga czy pilates na świeżym powietrzu, śpiew ptaków, delektowanie się zapachami natury, a może aktywny wypoczynek na rowerze czy rolkach – każdy z tych wyborów sprawi, że już teraz zaczniesz dbać o swoje jelita a tym samym o budowanie odporności na kolejne miesiące! Dodatkowo jelita możesz wesprzeć odpowiednimi suplementami. Warto sprawdzić działanie suplementu Colostrum Genactiv, który stanowi idealne uzupełnienie diety dla osób prowadzących aktywny tryb życia.

Colostrum Genactiv zawiera ogromną liczbę aktywnych biologicznie substancji, głównie białkowych (laktoferyna, lizozym, immunoglobuliny, polipeptyd, laktoalbumina, glikomakropeptyd, kazeina, cytokiny), ale też witamin i soli mineralnych. W sumie zawiera około 250 różnych wartościowych substancji.

Colostrum Genactiv może też wspomóc w zapobieganiu infekcji górnych dróg oddechowych oraz obniżaniu przepuszczalności jelita, zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Colostrum Genactiv poprzez swoje działanie może polepszyć odporność na zapadanie na infekcje górnych dróg oddechowych, a także sprzyjać w leczeniu infekcyjnej biegunki4.

W ofercie Genactiv znajdują się suplementy diety zawierające liofilizowane, naturalne, niezmodyfikowane Colostrum, dostosowane do różnych potrzeb i preferencji:

• Colostrum saszetki - proszek o bananowym smaku, który dodasz do dowolnego płynu lub jogurtu;
• Colostrum tabletki - tabletki do ssania o porzeczkowym smaku;
• Colostrum kapsułki - stworzone z myślą o tych, którzy wolą ekspresową formę podania;
• Colostrum proszek - duże opakowanie, które wystarczy na dłużej lub dla całej rodziny.

Prawidłowe funkcjonowanie twojego „drugiego mózgu” może stać się codziennością. Zadbaj o swoje jelita już dziś i zacznij spełniać marzenia o dobrym samopoczuciu i witalności!

Content Studio

Suplement diety jest środkiem spożywczym, który nie może zastępować zróżnicowanej i zrównoważonej diety oraz zdrowego stylu życia. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.

1. Podgórska A., Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie, 2023.

2. Mayer E., Twój drugi mózg, 2017.

3 Wojtasik, A., Kunachowicz, H., Pietraś, E. (2017). Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe). Red Jarosz, M. Normy żywienia dla populacji Polski

4 Zob. https://genactiv.pl/pages/badania-o-colostrum

Materiał promocyjny marki Genactiv