Gdzie zjeść na Powiślu? Jesienne smaki Kulinarnej Stolicy Warszawy
Choć letnie wyprawy dobiegły końca, jesień to idealna pora na podróż… kulinarną. Dziś obieramy kierunek do serca warszawskiego Powiśla. Restauracje w Elektrowni Powiśle kuszą aromatami i smakami ze wszystkich zakątków świata. Od pożywnych śniadań, przez smaczne lunche, aż po obfite kolacje. Od relaksu w pojedynkę, przez posiadówki ze znajomymi czy biznesowe spotkania, po cocktail party. Oto kulinarny przewodnik po jesiennych smakach Powiśla.
Bakery Elektrownia Powiśle
Bakery Elektrownia Powiśle to rzemieślnicza piekarnia i bistro w stylu włoskim. W menu znaleźć można m.in. Panettone (Mediolan), Bomboloni (Toskania), Pizzę (Rzym), Cornetto (Veneto) czy Ciabattę, (Veneto). Wszystkie wypieki powstają na naturalnym zakwasie, w przypadku Panettone – na lievito madre (którego sporządzenie trwa kilka miesięcy). Produkty przygotowywane są na miejscu na bazie pieczołowicie wyselekcjonowanych składników najwyższej jakości. Śniadania serwowane są przez cały tydzień od 8.00 do 18.00. W jesiennym menu znajdziemy klasyki taki jak jajecznica z dodatkami, śniadanie we włoskim stylu, szakszuka czy tost brioche, ale też dania z sezonowych składników: gnudi z grzybami, truflą i sosem dyniowym czy panettone z macerowanymi śliwkami w towarzystwie cynamonu. Na deser warto wybrać przysmak z lady pełnej słodkości, na przykład danish z jabłkami i cynamonem, kardamonkę, ślimaka z kremem korzennym i figami czy cornetto z nadzieniem śliwki w czekoladzie.
Blue Cactus Cocktails & Tapas
Blue Cactus to legendarna na warszawskiej mapie restauracja z kuchnią Tex-Mex. Swoją działalność rozpoczęła w 1996 roku i przez ponad 20 lat obsłużyła ponad milion gości. Menu jest bogate w kultowe meksykańskie potrawy, takie jak kolorowe tacosy, zielone sałatki, pożywne burrito czy klasyczne nachosy. Szeroka oferta popularnych dań do podziału idealnie sprawdzi się podczas towarzyskich spotkań. Nawiązania do kultury wybrzeża Pacyfiku widać nie tylko w ofercie kulinarnej, ale też w wystroju. W kolorowym wnętrzu restauracji uwagę przykuwają detale, które były częścią restauracji otwartej w 1996 roku: dawne krzesła, stoły, lampy, a także pełne kolorów obrazy Darka Pali. Oprócz Tacos Tuesday, jesienią w Blue Cactus czeka rozgrzewające menu we współpracy z Doritosem. W ramach współpracy od połowy października goście mogą spróbować zestawu trzech tacosów o trzech bestsellerowych smakach Doritos. Chrupiące tortille wypełnione soczystym mięsem, roztopionym serem i świeżymi dodatkami rozgrzeją każdą jesieniarę!
Dym
Restauracja Dym to mekka dla miłośników dań grillowych, powstała z połączenia dwóch żywiołów: ognia i wody. To miejsce, w którym klasyka łączy się z nowoczesnością, a francuska elegancja funkcjonuje w symbiozie ze współczesnym street artem. Sercem Dymu jest autorska kuchnia, łącząca kulinarne klasyki z najbardziej wyszukanymi smakami Bliskiego Wschodu. Ofertę dopełniają tradycyjne fajki wodne w różnych smakach. Wnętrze restauracji to prawdziwe arcydzieło. Każda ze ścian jest płótnem pełnym malowanych ręcznie rysunków i tryskających barwami graffiti. Każdy kąt tego miejsca opowiada swoją wyjątkową historię, która wtapia się w atmosferę i wzmacnia doznania podczas degustacji dań, autorskich koktajli czy różnych smaków shishy oraz tworzy idealną mieszankę dla miłego wieczoru w gronie przyjaciół. W jesiennym menu restauracji Dym rządzą dynia i śliwki. Warto spróbować kremu z pieczonej dyni, dyniowych knedli faszerowanych kaczką, pierogów z dynią, parmezanem i orzechami włoskimi czy dyniowego risotto. Smakosze dań słodkich znajdą tu knedle ze śliwkami podane na crème anglaise. Wszystkich natomiast ogrzeje napar z rokitnika z miodem, pomarańczą o rozmarynem.
PaTaThai
PaTaThai to koncept restauracyjny, oferujący najwyższej jakości autorską kuchnię tajską. Restauracja serwuje dania, bazujące na recepturach stworzonych przez wybitnych szefów kuchni z Tajlandii. Menu tutaj jest przewodnikiem po smakach ich kraju. Klasyczne tajskie dania z nowoczesnym twistem podkreśla styl ich podania. Eleganckie, a jednocześnie przytulne wnętrze restauracji wzbogacone roślinnością oraz klimatyczny ogródek otoczony bambusami przenoszą gości Powiśla w kulinarną podróż po smakach gorącej Azji. Równie gorąca jak atmosfera jest jesienna propozycja menu. Znajdziemy w nim dania sezonowe jak Udon Pad Thai, Moo Wan czy polecany przez szefa kuchni Gaeng Massaman Nue – potrawa wzbogacona aromatami korzennymi. Dopełniają je napoje takie jak herbata zimowa, moktajl o smaku szarlotki na ciepło czy jesienny szpryc.
Dock19 by Mateusz Gessler
Koncept stworzony przez kucharza, restauratora i smakosza – Mateusza Gesslera, łączy kulinarne smaki Europy i Azji. Pobudzająco na zmysły działa już sama przestrzeń restauracji, która – dzięki projektowi Borisa Kudlička – zachowała industrialny styl. Historycznie bowiem znajdował się tu keson, który przez ponad 100 lat chłodził turbiny maszynowni wodą z Wisły. Klimat miejsca tworzą działające niegdyś suwnice i instalacja elektryczna, która zyskała drugie życie. Tak jak styl industrialny miesza się z nowoczesnością, tak menu jest pełne zaskakujących połączeń smakowych. Szefowie kuchni karmią tu niemal przez cały dzień: od południa serwują lunch w klasie biznes lub rodzinny obiad, a wieczorem – nastrojową kolację, którą dopełniają autorskie drinki od bartenderów. W tym sezonie w Dock19 czekają klasyki polskiej kuchni w jesiennym wydaniu. Nie zabraknie takich dań jak rozgrzewająca zupa dyniowa czy cebulowa zapiekana z serem, mięsa w sosie grzybowym, paté z konfiturą śliwkową czy smakołyki z borowików i rydzów. Listopad natomiast będzie miesiącem truflowym - już dziś warto pomyśleć o rezerwacji stolika!
Pełną Parą
Oferta restauracji Pełną Parą jest mocno osadzona w tradycyjnych azjatyckich smakach, ale zaskakuje oryginalnymi akcentami z nutą fantazji. Goście mogą tu obserwować pracę kucharzy z Azji, którzy gotują na ich oczach w otwartej kuchni. Azjatycka restauracja słynie z ręcznie lepionych pierożków na parze, ale w menu oferuje także tajskie curry, makarony, chrupiące mięso, aromatyczne tom kha i dania dim sum, którymi śmiało można dzielić się przy jednym stole. Idea dzielenia się i smakowania rozmaitych potraw pozwala zapoznać się z szeroką ofertą smaków. Elegancką przestrzeń lokalu w Elektrowni Powiśle wypełniają industrialne elementy z motywami roślinnymi i barwami ziemi. Przebywając we wnętrzu restauracji można poczuć klimat krajów Południowo-Wschodniej Azji. A jeśli dodać do tego rozgrzewające napoje z jesiennego menu, można przenieść się myślami na orientalne szlaki bez wychodzenia z serca Warszawy. W jesienne dni warto spróbować pumpkin spice latte, naparu imbirowego, zimowej herbaty czy grzańca z różnymi dodatkami.
Tres Toros
Tres Toros to hiszpańska restauracja, która już w wejściu rozgrzewa klimatem półwyspu iberyjskiego. Autorskie hiszpańskie tapas, które oferuje ta restauracja oraz steki i owoce morza z grilla przywracają wspomnienia letnich podróży. Przyjazny personel witający gości w progu pięknych wnętrz tego miejsca z ogromna pasją opowiada o daniach kuchni hiszpańskiej, dzięki czemu można cieszyć się smakiem w każdym detalu. Restauracja oferuje ponad 30 rodzajów win hiszpańskich, wyśmienite autorskie koktajle oraz alkohole z całego świata, a personel doskonale wie jak połączyć wszystkie smaki, aby zapewnić najprzyjemniejsze chwile swoim gościom z hiszpańską muzyką w tle. Wśród jesiennych propozycji tej restauracji znajduje się Fabada prosto z Asturii, która dzięki swoim rozgrzewającym właściwościom w towarzystwie kieliszka czerwonego wina sprawi, że jesień będzie miłym doznaniem. Obsługa zachęca do rezerwacji stolika, bo w jesienne wieczory gorąca atmosfera hiszpańskiej fiesty z widokiem na piękny plac Elektrowni Powiśle cieszy się dużym zainteresowaniem.
Prime Cut
Restauracja Prime Cut to nowatorski steak house, łączący w sobie nowojorską klasykę z elementami kuchni europejskiej. Koncept powstał z pasji do prostych, ale przyrządzanych z najlepszej jakości produktów dań, które są gwarancją dobrego smaku. Najlepsze steki, świeże owoce morza i sezonowe warzywa przygotowywane są pod czujnym okiem szefa kuchni. Restauracja posiada też własną piekarnię, gdzie na miejscu wypiekane jest pieczywo, a o słodką stronę menu dba wielokrotnie nagradzany cukiernik. Elegancka przestrzeń restauracji Prime Cut wraz z trzema salami VIP tworzą idealną atmosferę do spotkań biznesowych. Ich dopełnieniem jest sala dla miłośników cygar, w której wygodnie można delektować się najlepszymi cygarami z całego świata o różnym smaku oraz stylu. Surowe i kameralne wnętrza eleganckiej sali, wypełnionej fotelami i sofą ze skórzanym obiciem, szafą z cygarami i stołem do szachów pozwala przenieść się w świat historii tytoniu. Cigar Room w restauracji Prime Cut to oryginalne miejsce na wyjątkowe spotkania biznesowe, męską integrację czy wieczory kawalerskie w ponadczasowym stylu.
Madre
Madre to po włosku matka i takie właśnie jest tutaj jedzenie – domowe z lekką nutą innowacji dodanej przez włoskiego szefa kuchni. Wyróżnikiem restauracji jest pizza przygotowywana na 18-letnim zakwasie. Serwowane w lokalu pizza i makarony domowej roboty są przygotowywane ze świeżych produktów importowanych bezpośrednio ze słonecznych Włoch. Właścicielami restauracji są włoscy szefowie kuchni: Pablo Martin Delgado i Giacomo Carreca. W menu znajdziemy antipasti z twistem, makarony, klasyczne pizze, a także pizze gourmet z ciastem na 18-letnim zakwasie. W nowym jesiennym menu znajdziemy między innymi takie pozycje jak risotto z dynią czy pizza z kurkami. Dopełnieniem oferty jest szeroki wybór win i autorskich koktajli.
Ivy Lounge & Shisha Bar
Ivy Lounge & Shisha Bar to miejsce, w którym można poczuć nutę orientu i dać się porwać bajkowej atmosferze. Ivy Lounge & Shisha Bar odpowiada na potrzeby miejskich marzycieli, którzy lubią podróżować po świecie – nie tylko tym kulinarnym. Serwowana jest tu najlepsza turecka wołowina, a potrawy można smakować przy shishy. Plan na jesienny wieczór gotowy!
Milk Bar
Milk Bar to restauracja w amerykańskim stylu, oferująca desery oraz własne wypieki. Powstała w Kijowie, gdzie cieszy się ogromną popularnością. Ich flagowe produkty, takie jak zamknięte w słoikach „tres leches”, syrniki w tym samym smaku czy tort Victoria's Secret zyskały popularność w innych krajach i są dostępne również w Warszawie. Dużą częścią biznesu Milk Bar jest piekarnia i brunch. Lokal jest otwarty każdego dnia na poranną kawę, wszystkie rodzaje dań z jajek, gofry, naleśniki oraz autorskie croissanty. W ofercie znajduje się też lunch do zjedzenia na miejscu lub na wynos. Wieczorem lokal zmienia się w przytulne miejsce na kolację z kartą win i koktajli. Trzonem koncepcji są wszystkie znane amerykańskie klasyki: popularne desery, puddingi, ciasta, muffinki, serniki oraz wypieki – codziennie wykonywane są chleby, rogaliki, ciastka i inne. Poszukiwacze jesiennych smaków znajdą to na przykład zupę curry z dynią, a na deser – cynamonkę i kardamonkę.
…i wiele więcej
Wszystkie kulinarne koncepty znajdują się w zlokalizowanej w sercu Warszawy Elektrowni Powiśle, która łączy ponad 100-letnią historię i zabytkową architekturę z nowoczesnością, tworząc niezwykły charakter tego miejsca. Warto odbyć podróż do tej Kulinarnej Stolicy Warszawy, w której znajduje się 41 restauracji, barów i kawiarni.
Materiał promocyjny Elektrowni Powiśle.