Azjatyckie knajpy w Warszawie: Tu zjecie najciekawsze dania!
Uwielbiacie kuchnię azjatycką? Ostatnio przyjmuje ona w Warszawie zupełnie nowe postaci. Gdzie zjeść bibimbap, udon albo edamame? Podpowiadamy!
Już nie sushi i nie ramen, ale hirata buns, soft shell crab, bao, edamame, onigiri zawładnęły warszawską gastronomią. Poniżej znajdziecie najlepsze azjatyckie knajpy, wybrane dla was przez warszawską społeczność recenzentów Yelp i redakcję ELLE.pl.
1. Miss Kimchi
To miejsce specjalizujące sie w kuchni koreańskiej, aczkolwiek znajdziecie tu także laksę i ramen. Do hitów Miss Kimchi należy bento, które każdy może skomponowanać sobie sam, wśród propozycji znajdziecie m.in. ostrą kapustę kimchi, sałtkę wakame i yakitori, czyli szaszłyki. Danie - symbol, które polecamy w szczególności to bibimbap. Nie wyjdziecie stąd głodni!
2. Uki Uki
Uki Uki powstało ponad rok temu, a wciąż nie ma sobie równych jeśli chodzi o udon. Bardzo lubimy element DIY w Uki Uki - sposób jedzenia dania jest bardzo oryginalny, to nie jest to, do czego w Europie przywykliśmy. Polecamy Ebi Gozen, z krewetką w tempurze, bakłażanem, słodkim ziemniakiem i papryką oraz summer ramen.
3. Handroll
Sushi wychodzi na ulicę! Japoński przysmak teraz podgryza się na ulicy, bez pałeczek i najlepiej na stojąco. Skąd go wziąć? My polecamy Handroll - pierwsze tego typu miejsce w Warszawie. Oprócz klasyki oferują autorskie połączenia smakowe np. handroll z blanszowanymi szparagami albo malinami.
4. Fokim
Azjatyckie dziecko Grupy Warszawa, odpowiedzialnej za Warszawę Powiśle. W karcie Fokim roi się od obco brzmiących nazw, które pozwala rozszyfrować dołączony do menu słowniczek. Fani owoców morza powinni odwiedzić ten lokal - polecamy zwłaszcza soft shell craba w tempurze.
6. Shoku
W nowym zagłębiu biurowcowym za Rondem Daszyńskiego znajdziemy idealną ilustrację kategorii Asian Fusion. A także (nieco niespodziewanie!) miejsce, gdzie serwuje się fantastyczną wołowinę. Beef tataki, czyli marynowana w mirin i sake wołowina, smakuje niebiańsko. A stek z polędwicy, podawany z puree z batatów, to jeden z najlepszych steków, jakie jedliśmy w stolicy. Poszukiwacze owoców morza też nie będą zawiedzeni. Shoku, chylimy czoła!
7. Benihana
Benihana to wyjątkowe teppanyaki, japońskie zupy, sałatki, sushi oraz grillowane według tradycyjnych receptur robatayaki. Miłośnicy azjatyckiej kuchni mogą spróbować wyjątkowych potraw przygotowywanych zgodnie z japońskimi recepturami, spędzić czas z przyjaciółmi oglądając kulinarne show „serwowane” przy stołach Teppanyaki.