Dieta według znaku zodiaku. Jakie jest twoje podejście do jedzenia i potrawy, których nigdy nie masz dość?
Carbonara czy spaghetti bolognese? To, do jakich potraw masz największą słabość, bardzo zależy od znaku zodiaku. Podobnie jak częstotliwość, z którą jesz posiłki oraz skłonności do objadania się. Astrologia wyjaśnia, dlaczego Strzelce zawsze cieszą się fit sylwetką, a Wagi mają kształty bogini Afrodyty. Możliwe, że twój zodiakalny apetyt utrudnia ci utrzymanie zdrowej diety. Dowiedz się jak to zmienić lub pozostań wierna swoim kulinarnym przekonaniom. W końcu jedzenie to najlepsze lekarstwo na zły humor i stres.
- ELLE
Dieta według znaku zodiaku. Gust kulinarny zapisany w gwiazdach:
Baran
Jedzenie traktujesz w praktyczny sposób. Gdy wchodzisz do sklepu, kupujesz przekąski, które można zjeść bez przygotowania. Lubisz szybkie potrawy z mikrofalówki oraz dania do wzięcia na wynos. Nie chcesz tracić czasu na gotowanie, zawsze masz ważniejsze rzeczy do zrobienia. Kiedy już spędzasz wolne chwile w kuchni, przyrządzasz posiłki w dużych ilościach, aby jeść je przez kolejne dni. Twoim paliwem jest brązowy ryż, makarony, fasola oraz wszelkie warzywa kapustne. Na swoje zdrowe przekąski wybierz suszone morele i rzodkiewki.
W swojej kuchni zawsze masz: paczkę chipsów lub zupkę chińską, bo nie musisz się natrudzić, żeby je zjeść.
Byk
Zodiakalne Byki lubią sobie dogadzać. Na swój talerz kładą wykwintne jedzenie, które ma być ucztą dla wszystkich zmysłów. Delektują się smakiem i nie znoszą pośpiechu, toteż każdy posiłek zamieniają w ceremonię. Sama wiesz, że potrafisz utknąć przy stole oraz ucztować przez długie godziny. Nie umiesz obejść się bez sera, awokado, majonezu, mleka kokosowego i, rzecz jasna, wina. Dla ciebie nie istnieje dieta idealna. Wolisz jeść zgodnie ze swoją intuicją.
W swojej kuchni zawsze masz: pizzę. Świeżą lub z zamrażarki. Nie ograniczasz się do małych przekąsek i jak już zjadasz pizzę, to w całości.
Bliźnięta
Bliźnięta uwielbiają ucztować w szerszym gronie. Spotkanie towarzyskie przy kolacji to twój wymarzony scenariusz. W takich sytuacjach buzia nigdy ci się nie zamyka, dlatego od dań głównych wolisz przekąski. Przejadanie się do syta nie jest twoim celem. Gdy spędzasz czas samotnie, lubisz otoczyć się jedzeniem, które daje ci poczucie komfortu. Zupy, spring rollsy, dania z zielonym groszkiem, świeże sałaty i ogórki - te opcje zawsze są w twoim menu. Dochodzi do nich lampka wina, koniecznie w powiększonym kieliszku.
W swojej kuchni zawsze masz: popcorn. Wierzysz, że to niskokaloryczna przekąska, która nigdy się nie znudzi.
Rak
Wrażliwe Raki zawsze mają problemy z żołądkiem, więc kontrolują to, co trafia na ich talerz. Twoja kuchnia jest zaopatrzona w żywność "przyjazną dla brzucha". Jedzenie traktujesz emocjonalne, toteż lubisz otoczyć się tak zwanym comfort foodem. Gdy jest ci źle, po prostu otwierasz lodówkę. Zawsze trzymasz w niej nagrodę pocieszenia. Według astrologii w twojej diecie powinna zapanować równowaga pomiędzy zdrowymi tłuszczami, chudymi białkami oraz naturalnymi cukrami. Posiłki bazujące na brązowym ryżu, kaszy jaglanej, pomidorach, burakach czy mleczku kokosowym dobrze wpływają na twój organizm.
W swojej kuchni zawsze masz: resztki domowego posiłku. Wkładasz dużo serca w gotowanie i nie pozwolisz, by cokolwiek się zmarnowało.
Lew
Znasz tę osobę, która zawsze pędzi do bufetu z przekąskami i ma "foodgazm" za każdym razem, kiedy je? Z pewnością jest nią zodiakalny Lew. Tak, każdy zna twoje mlaskanie i dźwięki zachwytu nad wszystkim, co trafia na twój talerz. Jedzenie zawsze poprawia ci humor. Lubisz planować swoje posiłki oraz chętnie spędzasz czas wolny w kuchni. Włącz do swojej diety świeże sałatki, arbuza, melona lub pestki dyni. Te składniki zdrowo zaspokoją twój apetyt. Sięgaj po nie częściej niż przekąski z białej mąki.
W swojej kuchni zawsze masz: lody. Lubisz jeść je prosto z kubełka i częstować nimi swoich przyjaciół.
Panna
Jako znak zodiaku lubiący kontrolę, masz swój jedzeniowy reżim. Ściśle przestrzegasz diety i jesz według harmonogramu. Stawiasz na bardzo wartościowe dania, które poprawiają wydolność ciała oraz korzystnie wpływają na mózg. Lubisz zdrowe przekąski w postaci orzechów czy suszonych owoców, a swój dzień często zaczynasz od owsianki. Twoja kuchnia jest wypełniona świeżymi produktami. Na listę zakupów zawsze wpisujesz zielone warzywa liściaste, pomidory, owoce morza oraz przekąski zbożowe bez cukru. Jesz zdrowo, ale kiedy "chcesz sobie pozwolić" sięgasz po czekoladę, ulubiony sernik lub bardzo słodkie owoce.
W swojej kuchni zawsze masz: awokado. Nigdy nie odmawiasz sobie przekąsek na bazie tego składnika.
Waga
Do kwestii jedzenia podchodzisz jak do sztuki. Masz wielki apetyt, przez co zdarza ci się podjadać coś z talerzy twoich znajomych. Jesteś otwarta na eksperymenty kulinarne i lubisz próbować nowych rzeczy. Nie znasz umiaru, toteż masz skłonności do przejadania się. Zawsze szybko opróżniasz swój talerz, by natychmiast sięgnąć po dokładkę. Jeśli chcesz wyglądać zdrowo, popracuj nad tą kwestią i wyznaczaj sobie odpowiednie porcje. Upewnij się, że twój posiłek składa się z białka, zdrowych tłuszczów, świeżych warzyw oraz małej ilości węglowodanów. Na przekąskę wybierz jabłka lub orzechy. Włącz do swojej diety chude ryby czy świeże zioła jak pietruszka, bazylia i koper włoski.
W swojej kuchni zawsze masz: ciasteczka. Nie potrafisz się oprzeć tej słodkiej przekąsce.
Skorpion
Dla Skorpionów jedzenie jest czymś więcej niż koniecznością. Każdy posiłek to wielkie wydarzenie, które pobudza nie tylko zmysł smaku. Lubisz jeść to, na co masz ochotę, w nieograniczonych ilościach i o każdej porze dnia. Szczególnie kiedy dopada cię stres. Bardzo doceniasz produkty spożywcze o bogatych walorach smakowych. Dania z czekoladą, dynią, grzybami czy owocami morza szybko sprawiają, że prosisz o dokładkę. Zawsze masz ochotę na dobrą zupę. Nic nie daje ci takiego poczucia komfortu jak miska aromatycznego ramenu. Klasyczny rosół też świetnie sprawdza się w tej roli.
W swojej kuchni zawsze masz: puszki z jedzeniem i kartony z zupą. Tak zaopatrujesz się na "czarną godzinę".
Strzelec
Strzelce to najczęściej wegetarianie. Lubisz, kiedy twoje jedzenie jest sezonowe, świeże i pochodzi prosto od Matki Natury. Jesteś wybredna, toteż jesz tylko te produkty, które spełniają twoje "normy żywności". Zawsze czytasz etykiety. Robisz zakupy w eko sklepach lub bezpośrednio u rolników. Wyznajesz zasadę "jestem tym, co jem". Zdrowa dieta to twoja codzienność, nie musisz zmuszać się do dobrych nawyków. Aby na długo cieszyć się zdrowiem, nie zapominaj o suplementach. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, włącz do swojego menu olej lniany, będący źródłem cennych kwasów tłuszczowych. Niech suszone śliwki oraz daktyle staną się twoim zamiennikiem dla słodyczy.
W swojej kuchni zawsze masz: pikantny sos. Podkręcasz nim smak swoich posiłków.
Koziorożec
Zodiakalne Koziorożce są bardzo przywiązane do swojej jedzeniowej rutyny. Ich kulinarne upodobania pozostają niezmienne od wielu lat. Sama przyznaj, że często jesz dokładnie to samo, czym karmiłaś się w czasach licealnych. Dobrze wiesz, co ci smakuje, a za czym nie przepadasz, toteż stronisz od udziwnień i eksperymentów. Kiedy jesz na mieście, chodzisz w te same miejsca. W ten sposób unikasz rozczarowania. Nigdy nie pogardzisz potrawami ugotowanymi przez mamę lub babcię.
W swojej kuchni zawsze masz: deskę serów i butelkę wina. Prowadzisz też spiżarnię w babcinym stylu.
Wodnik
Twój talerz zazwyczaj przypomina tęczę. Lubisz jeść zdrowo, a w szafkach kuchennych trzymasz produkty dla koneserów. Rzadki japoński sos, grzyby mung, adaptogeny...Jesteś uzbrojona we wszystkie składniki, które ciężko znaleźć w zwykłym spożywczaku. Nic dziwnego, bo twoje potrawy z całą pewnością nie należą do przeciętnych. Lubisz wiedzieć, co trafia do twojego żołądka. Kiedy następnym razem będziesz na zakupach, rozejrzyj się za tofu, świeżymi warzywami oraz pęczkami ziół. Takie przysmaki, jak brukselka czy natka pietruszki, bardzo dobrze wpłyną na twoje zdrowie.
W swojej kuchni zawsze masz: humus. To, według ciebie, idealna, wysokobiałkowa przekąska.
Ryby
Ryby, jak sama nazwa wskazuje, cenią sobie ryby i owoce morza. Kochasz dania śródziemnomorskie. Jesz tylko pięknie podane posiłki. Twoje jedzenie musi być słone lub podkręcone pikantnymi przyprawami. Kulinarne inspiracje czerpiesz z różnych stron świata. Lubisz, kiedy uczta zabiera cię w podróż gdzieś bardzo daleko. Nie boisz się eksperymentować z ziołami, aby wznieść swoje potrawy na wyższy poziom. Po prostu urodziłaś się z wykwintnym smakiem. Obiad z lampką wina to dla ciebie norma.
W swojej kuchni zawsze masz: kaszę mannę i produkty, którymi zajadałaś się w dzieciństwie.