Zielona herbata - rodzaje
Zielona herbata ma pozytywny wpływ na zdrowie, urodę i figurę. Poznaj jej rodzaje - leczniczą moc posiada nie tylko Sencha i Matcha!
Zielona herbata - rodzaje
Zielona herbata to jeden z najpopularniejszych, zdrowych naparów. Nic dziwnego - uznawana jest za źródło antyoksydantów oraz sposób na lepsze trawienie. Chętnie pijemy ją między posiłkami, by przyśpieszyć metabolizm i dostarczyć ciału cennych minerałów. W końcu nie brakuje w niej pierwiastków służących urodzie! Napar pażony z zielonych liści z powodzeniem może zastąpić kawę. Oprócz tego że pobudza, łagodzi stres i wspomaga koncentrację. Lepiej sprawdzi się w trakcie pracy za biurkiem! Zielona herbata ma sporo pozytywnych właściwości dla zdrowia, a jej smak różni się w zależności od rodzaju. Może być cierpki, słodki czy nawet przywodzący na myśl popcorn. Poznaj 5 najlepszych rodzajów zielonej herbaty, które warto pić każdego dnia.
5 rodzajów zielonej herbaty >>
1 z 4
Zielona herbata - rodzaje
2. Zielona herbata - rodzaje: Matcha
W ostatnich latach herbata Matcha znacznie zyskała na popularności. Nie bez powodu! Naukowcy odkryli, że to najzdrowsza odmiana spośród zielonych herbat. Znajduje się w niej bomba przeciwutleniaczy (w szczególności chlorofilu), które chronią organizm przed nowotworami oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo, picie Matchy dodaje energii i to w zwiększonej dawce, niż kawa. Japońska herbata sprawdza się również w koktajlach czy słodkich deserach, gdyż posiada łagodny smak. My uwielbiamy pić ją w wersji latte ze spienionym mlekiem migdałowym!
2 z 4
Zielona herbata - rodzaje
3. Zielona herbata - rodzaje: Gunpowder
Popularną odmianą zielonej herbaty jest gunpowder, pochodzący z chińskiej prowincji Anhwei. Nazwa oznacza dosłownie proch strzelniczy, gdyż przypominają go drobne, zwinięte w kulki listki zasuszonej rośliny. Smak zaparzonego z niej naparu jest cierpki i bardziej intensywny, dlatego warto łączyć go z miodem lub słodkimi owocami.
3 z 4
Zielona herbata - rodzaje
4. Zielona herbata - rodzaje: Genmaitcha
Słynna jest także genmaitcha, która posiada lekko palony smak, przywodzący na myśl orzechy lub popcorn. To dlatego, że parzy się ją z prażonym ryżem i jęczmieniem - dzięki temu ma oryginalny aromat! Rozsmakują w niej osoby, które nie lubią pić herbaty ze słodkimi dodatkami. Genmaitchę najczęściej produkuje się na bazie liści Banchy lub Senchy. Jej spożywanie delikatnie pobudza trawienie.
4 z 4
Zielona herbata - rodzaje
5. Zielona herbata - rodzaje: Kukicha
Do najdelikatniejszych odmian zielonej herbaty należy Kukicha. Ma w sobie najmniej kofeiny, dzięki czemu posiada łagodny smak i mogą ją pić nawet dzieci. Napar zapaża się z liści oraz łodyżek drzewa herbacianego. Poleca się ją cukrzykom, gdyż z powodzeniem obniża poziom cukru we krwi. Co ciekawe, ma w sobie dużo wapnia, witaminy C, cynku, selenu, a nawet żelaza. Często serwuje się ją z sokiem jabłkowym zamiast słodzika - doskonale się ze sobą komponują.