Wegańskie sałatki wielkanocne: avocado bowl

SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
garść edamame
jedno dojrzałe awokado (najlepiej hass)
garść kukurydzy (może być z puszki)
jedna marchewka
pomidor malinowy
pestki z połowy granata
kawałek czerwonej kapusty
garść rzeżuchy
szklanka komosy ryżowej
limonka/cytryna

łyżka masła orzechowego
pięć łyżek oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
Ugotujcie komosę według wskazówek na opakowaniu i pozostawcie do ostygnięcia. Awokado przekrójcie na pół, pozbądźcie się pestki, miąższ wyjmijcie za pomocą łyżki i pokrójcie w paski ( awokado możecie skropić sokiem z cytryny albo limonki, żeby nie straciło zielonego koloru). Marchewkę obierzcie i zróbcie z niej "makaron" za pomocą temperówki do warzyw. Pomidora pokrójcie w kostkę, czerwoną kapustę posiekajcie drobno. Do misek nałóżcie kaszę, edamame, pokrojone awokado, kukurydzę, marchewkę, pomidora, kapustę, posypcie wszystko rzeżuchą. W oddzielnej miseczce wymieszajcie masło orzechowe z oliwą (z pomocą blendera albo trzepaczki). Sałatkę polejcie sosem przed podaniem.

Sałatka z awokado / Getty

Wegańskie sałatki wielkanocne: sałatka z arbuzem

SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
ćwiartka arbuza
wegański ser typu greckiego albo marynowane tofu
duża garść rukoli
połówka czerwonej cebuli
jedno dojrzałe awokadodwa ogórki gruntowe albo połówka jednego szklarniowego
duża garść rukoli/roszponki

oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny
szczypta suszonej bazylii

PRZYGOTOWANIE:
Arbuza pokrójcie na kosteczkę, ser wegański albo tofu także. Cebulę posiekajcie w pióra. Awokado przekrójcie na pół, wyjmijcie pestkę, miąższ wyjmijcie za pomocą łyżki i pokrójcie awokado w paski. Ogórki obierzcie i pokrójcie w kostkę albo w plasterki. W miskach rozłóżcie sałatę i wszystkie składniki. W oddzielnej miseczce wymieszajcie wszystkie składniki sosu (oliwę, sok z cytryny, suszoną bazylię, sól i pieprz) i polejcie nim sałatę chwilę przed podaniem. Dokładnie wymieszajcie.

Sałatka z arbuzem / Getty

Czytaj też: Wegańskie zamienniki jajek >>>

Wegańskie sałatki wielkanocne: sałatka z burakiem i jabłkiem

SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
jeden burak
mieszanka sałat
garść liści świeżego szpinaku
garść pestek słonecznika
jedno jabłko (najlepiej zielone)
jedna marchewka
szklanka komosy ryżowej albo kaszy kuskus

łyżka syropu klonowego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Buraka gotujcie w delikatnie osolonej wodzie, aż będzie miękki (zajmie wam to około 30 min) albo pieczcie go owiniętego w folii aluminiowej przez około 40 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gdy ostygnie, pokrójcie go na drobne paseczki. Komosę ugotujcie według instrukcji na opakowaniu i pozostawcie do ostudzenia. Jabłko pokrójcie na małe kawałki. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w paski. Pestki słonecznika prażcie na patelni (bez oliwy) przez kilka minut aż się zarumienią. Sałatę i szpinak wyłóżcie do misek, połóżcie na niej buraki, jabłko i marchewkę, posypcie słonecznikiem. W oddzielnej miseczce wymieszajcie oliwę z solą z syropem klonowym oraz z solą i pieprzem. Chwilę przed podaniem polejcie sałatę gotowym sosem.

Sałata z burakiem / Getty

Wegańskie sałatki wielkanocne: sałatka z figą

SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
cztery figi
jeden burak
kilka pomidorków koktajlowych
garść orzechów włoskich
duża garść rukoli i roszponki
listki świeżej mięty

olej z orzechów włoskich (albo awokado)
łyżka syropu klonowego
kilka kropel soku z cytryny + odrobina startej skórki z cytryny
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Buraka gotujcie w delikatnie osolonej wodzie, aż będzie miękki (zajmie wam to około 30 min) albo pieczcie go owiniętego w folii aluminiowej przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gdy ostygnie, pokrójcie go na małe kawałki. Orzech włoskie prażcie na patelni (bez oliwy) przez kilka minut aż się zarumienią. Figi przekrójcie na ćwiartki, a pomidorki przedzielcie na pół. Sałatę wyłóżcie do misek, połóżcie na niej pomidorki, figi, posypcie orzechami i listkami mięty. W oddzielnej miseczce wymieszajcie wszystkie składniki sosu (olej, syrop klonowy, sok z cytryny, skórkę cytrynową, sól i pieprz) i polejcie nim sałatę chwilę przed podaniem.

Sałata z figą / Getty