Sałatka z miętą i granatem

Doskonała na lekki lunch w ciepłe dni.

 

Składniki (2-3 porcje):

• 120 g kaszy jaglanej

• łyżeczka pasty wegetariańskiej

• 75 g rukoli

• pestki z jednego granatu

• łyżka świeżych listków mięty

• mała garść pieczonych migdałów

• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

• sos z orzechów nerkowca

 

Składniki na sos:

• 180 g orzechów nerkowca

• 100 ml oliwy extra vergine

• 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

• 2 ząbki czosnku

• sól do smaku

 

Czas przygotowania:
30 minut plus czas chłodzenia

 

Przygotowanie:

Wypłucz kaszę jaglaną na sicie o drobnych oczkach. Na dużą patelnię wlej 300 ml gorącej wody, wrzuć na nią odsączoną kaszę i gotuj przez 20 minut. Ugotowaną al dente przełóż do dużej miski. Wymieszaj ją z pastą wegetariańską i odstaw, żeby ostygła. Dodaj resztę składników i schłodź w lodówce. Przygotuj sos z orzechów. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj dwie minuty, aż powstanie sos o gładkiej konsystencji. Przełóż go do oddzielnego pojemnika, schłodź w lodówce i polej sałatkę tuż przed jedzeniem. Sałatkę i sos możesz przechowywać przez dwa dni w lodówce.

 

Więcej przepisów znajdziesz w kwietniowym wydaniu ELLE! Już od 06.03 w sprzedaży.