Czy źle ugotowany ryż może być niebezpieczny dla zdrowia?
Produkty ryżowe mogą zawierać toksynę, która jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. Jak się jej pozbyć, by uchronić swój organizm przed poważnym zatruciem?
Jak gotować ryż? Ta zwykła czynność wydaje się być prosta, jednak okazuje się, że wcale tak nie jest. Wiele z nas robi to w niewłaściwy sposób co, jak się okazuje, może szkodzić zdrowiu. Naukowcy odkryli, że źle ugotowany ryż zawiera arsen - truciznę, która go zanieczyszcza. Pierwiastek występuje w toksynach i pestycydach użytych na polach uprawnych. Jego spożycie niesie ryzyko zachorowania na serce i cukrzyczę, przyczynia się do rozwoju nowotworów. Badacze z Instytutu na rzecz Bezpieczeństwa Żywności na Świecie (Institute for Global Food Security) odkryli, że aż 58% produktów ryżowych w Wielkiej Brytanii zawiera duże ilości tego związku. Czy zatem lepiej ich unikać?
Naukowcy uspokajają konsumentów, że wystarczy zmienić technikę gotowania ryżu. Andy Mecharg, profesor nauk biologicznych na Uniwersytecie Queens w Belfaście, przetestował trzy metody przyrządzania ryżu na potrzeby programy BBC pt. "Zaufaj mi, jestem lekarzem". Pierwsza technika polegała na ugotowaniu produktu w wodzie w stosunku 1:2, by połowa wody wyparowała. W drugiej metodzie część ryżu ugotował w pięciokrotnie większej ilości wody, po czym odsączył z niej ryż przed podaniem. Okazało się, że dzięki temu poziom arsenu zmniejszył się o połowę. Na koniec przetestowano ryż namoczony przez noc i ugotowany nastęgo dnia. Ta technika okazała się być najlepsza - zredukowano aż 80% szkodliwego pierwiastka.
Wniosek jest taki, że nawet kupując sterylnie zapakowany ryż, powinnyśmy płukać go przed gotowaniem. Należy namoczyć go na noc i przepłukać kilka razy następnego dnia, aż woda będzie czysta. Następnie warto ugotować go w rondlu z wodą w proporcjach 1:5. Dopiero wtedy mamy pewność, że jest bezpieczny dla zdrowia.
Naukowcy odkryli, że dieta bez glutenu może szkodzić zdrowiu >>