7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku
Cały świat śledzi Smorgasburg w Brooklynie. To tam rodzą się największe trendy kulinarne, które rządzą na ulicach. Co będziemy jeść (i fotografować) w tym roku? Sprawdźcie!
Smorgasburg 2017: trendy kulinarne z Nowego Jorku
Smorgasburg to ogromny targ kulinarny znajdujący się w Brooklynie. Tutaj rodzą się największe trendy kulinarne, które następnie powiela cały świat. Do tego miejsca przyjeżdżają restauratorzy, szefowie kuchni oraz foodies, by spróbować nowych smaków i zasięgnąć gastro inspiracji. Najmodniejszy streetfood z Nowego Jorku pojawia się później w warszawskich food truck'ach, w jakich chętnie jadamy w letnim sezonie. Co w tym roku może nas zaskoczyć? Już nie bąbel wafle, a kanapka z churros, wypełniona czekoladą i lodami! Zachwycimy się również kuchnią z Kambodży lub wytrawnymi pączkami ze spaghetti. Za to kawę będziemy pić po indyjsku. Czyli jak? Sprawdź listę trendów kulinarnych z Nowego Jorku 2017!
7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku - LISTA >>
Przybory kuchenne w sklepie ELLE:
1 z 7
1. Soki w owocach
Nowojorski Smorgasburg oszalał na punkcie naturalnych soków John's Juice, które są wykonywane w środku owoca. Wszystko za sprawą rozdrabniacza - urządzenia mielącego miąższ bez konieczności otwierania owoców. Ten wynalazek pozwala na picie soczystego napoju prosto przez słomkę. Żegnamy plastikowe kubeczki!
2 z 7
2. Lodowa kanapka z churros
Churros to hiszpański przysmak, któremu ciężko się oprzeć podczas wizyty w wesołym miasteczku. Nowojorczycy poszli o krok dalej - stworzyli ze słodkiego, tłustego ciasta bułki, by następnie wypełnić je Nutellą i lodami. Deser ma być hitem tego lata!
3 z 7
3. Kawa po indyjsku
W tym roku najmodniejsza kawa to ta serwowana po indyjsku. W Brooklynie bariści z Ministry of Kaapi przyrządzają ją z oryginalnych ziaren kawy pochodzących Indii, z dodatkiem ciepłego mleka, świeżego imbiru, startego kardamonu i cynamonu. Słodzą ją surowym cukrem!
4 z 7
4. Pączki ze spaghetti
Po sushi-pączkach z ryżu przyszedł czas na makaronowe donuty! Popularne ciastko z dziurką ponownie występuje w wytrawnej odsłonie, jednak tym razem przyrządza się je ze spaghetti. Do wyboru bolognese i carbonara.
5 z 7
5. Prahok
Czas otworzyć się na kuchnię afrykańską! Nowojorczycy pokochali prahok, który w tym roku zastąpi hawajskie poke. To fermentowana pasta rybna o charakterystycznym słono-ostrym smaku. Serwuje się ją z ryżem, świeżymi warzywami i jadalnymi kwiatami, na liściach bananowca zamiast talerza.
6 z 7
6. Tropikalne lody Ube
Fioletowe lody Ube były hitem poprzedniego roku. Tym razem wracają do nas w tropikalnej odsłonie - najmodniejszy deser serwuje się w środku różowej pitai z kolorową tapioką, owocami, nasionami chia oraz kokosową granolą.
7 z 7
7. Holenderskie gofry
Ciężko wyobrazić sobie lepszy przysmak, niż klasyczne, jeszcze ciepłe, świeżo upieczone wafle. Holenderski przysmak przeżywa renesans na tegorocznym brooklińskim markecie. Wygląda jak okrągłe ciasteczka, a przy tym jest słodki i ciągnący się. Na targu Smorgasburg, zamiast kłaść wafle na kubku z gorącą herbatą, jemy je prosto z piekarnika.