Frittata ze szparagami, kozim twarogiem i miętą
Sezon na szparagi w pełni! Zobacz jak zrobić z nich pyszną frittatę.
Szukasz pomysłów na ciekawe danie ze szparagów? Spróbuj frittaty ze szparagami, kozim twarogiem i miętą. Przepis przygotowała dla nas Magda Rus, autorka bloga konwaliewkuchni.blogspot.com
Składniki:
1 łyżka masła
0,5 szklanki posiekanych jasnych części dymki
250 g białych szparagów
5 jaj
2 łyżki śmietanki 30%
50 g koziego twarogu
czarny pieprz
sól
szczypiorek
świeża mięta
Potrzebna będzie patelnia o średnicy 20 cm, przystosowana do używania w piekarniku.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Szparagi pozbaw twardych końcówek i obierz odbieraczką do warzyw. W garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli, wrzuć szparagi i gotuj 3 minuty. Szparagi wyciągnij z wrzątku, zahartuj zimną wodą i osusz papierem. Pokrój na mniejsze kawałki i odłóż na bok.
Jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, sporą szczyptę pieprzu oraz soli i dokładnie roztrzep. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną dymkę, smaż na niewielkim ogniu pół minuty, wrzuć szparagi, wlej jajka i smaż 3 minuty, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia, wierzch posyp pokruszonym kozim serem i wstaw do piekarnika na 12-15 minut. Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami mięty.
1 z 3
Frittata ze szparagami, kozim twarogiem i miętą
Szparagi obierz i odetnij twarde końcówki. fot. Magda Rus/konwaliewkuchni.blogspot.com
2 z 3
Frittata ze szparagami, kozim twarogiem i miętą
Jajka dokładnie ubik trzepaczką. fot. Magda Rus/ konwaliewkuchni.blogspot.com
3 z 3
Frittata ze szparagami, kozim twarogiem i miętą
Przygotuj pozostałe składniki, które dodasz do frittaty fot. Magda Rus/ konwaliewkuchni.blogspot.com