Skąd się wzięły makaroniki?
Błyskawicznie zdobywają popularność. Stały się realnym zagrożeniem dla sławy wszystkim nam znanych cupcake’sów. Rozpoczyna się nowa moda, moda na makaroniki.
Makaroniki to w rzeczywistości małe, bezowe ciasteczka przełożone delikatnym kremem. Zachwycają oryginalnym kolorem i wyszukanym smakiem. Nie dziwne, że znalazły sobie masę zwolenników.
Rodowód pastelowych smakołyków wywodzi się z Włoch i Francji. Pierwsze wzmianki o ciastkach z podobną strukturą można znaleźć już w literaturze XIII wieku.
Bardziej znane jako dwie połówki ciasta przełożone kremem zawdzięczamy cukierni Ladurée. Na początku XX wieku, kuzyn właściciela Pierre Desfontaines wpadł na pomysł, aby ciasto przełożyć masą. Od tego momentu, tworzone są ciągle ciasteczka o nowych smakach i kolorach.
Rozreklamowane przez Francję, obecnie w szybkim tempie zalewają cały świat. Nic dziwnego, ciężko im odmówić. Spójrzcie same...
1 z 6
Skąd się wzięły makaroniki?
fot. pinterest.com
2 z 6
Skąd się wzięły makaroniki?
fot. pinterest.com
3 z 6
Skąd się wzięły makaroniki?
fot. pinterest.com
4 z 6
Skąd się wzięły makaroniki?
fot. pinterest.com
5 z 6
Skąd się wzięły makaroniki?
fot. pinterest.com
6 z 6
Skąd się wzięły makaroniki?
fot. pinterest.com