Mini sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami na wynos? Poznaj fit przepis na deser w słoiku!
Sernik na zimno z truskawkami - przepis
Mini serniczki na zimno z truskawkami to najlepszy pomysł na letni deser. Co więcej, taki przysmak nie wymaga pieczenia. Warto przygotować sernik wieczór wcześniej, by zjeść go o poranku lub zabrać do pracy. Jak wykonać twarogowe ciasto w wersji fit? Polecamy użyć zdrowych, niskokalorycznych alternatyw, rezygnując z cukru, mąki pszennej, czy kremowej śmietany. Dzięki temu konsystencja będzie lekka i sycąca - bez szkody dla sylwetki! Serniczki w słoiku sprawdzą się także jako piknikowa przystawka, czy potreningowa przekąska na wynos.
Mini sernik na zimno z truskawkami - przepis:
Składniki na 4 słoiczki
spód:
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki miękkich daktyli
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżka masła orzechowego
serowa masa:
500g półtłustego twarogu
2 łyżeczki agaru
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka stewii
kilka kropel aromatu waniliowego
wierzch:
szklanka truskawek
łyżka soku z cytryny
Składniki na spód zmiel lub zmiksuj na jednolitą masę za pomocą malaksera/blendera. Wyłóż nim dno słoiczków posmarowanych delikatnie olejem kokosowym. W osobnym naczyniu połącz składniki na masę serową. Dodaj do nich agar wymieszany wcześniej z łyżkami ciepłej wody (aby się rozpuścił), zmiksuj całość. Przelej twarogową masę na spód i schładzaj serniczki w lodówce przez kilka godzin. Podawaj je z truskawkami zmiksowanymi z odrobiną soku z cytryny, czy ew. łyżeczką syropu klonowego.